Svijet

Al Kaida kritikuje Muslimansko bratstvo

bratstvo
V
ođa ogranka Al Kaide u Iraku pozvao je Egipćane da se suprotstave svojoj vojsci, ali i kritikovao Muslimansko bratstvo kao "zlo" zbog demokratije.

Al Kaida kritikuje Muslimansko bratstvo
Portal AnalitikaIzvor

Audio poruka El Adnanija ističe nastojanje te terorističke organizacije da iskoristi državni udar u Egiptu 3. jula kojim je svgrnut prvi slobodno izabrani predsjednik Mohamed Morsi, za jačanje ekstremističke ideologije i oružane borbe, navodi agencija Asošiejtid pres.

El Adnani je u 32-minutnoj poruci kritikovao Muslimsko bratstvo kao "sekularnu stanku preobučenu u islam, koja obožava vlast i parlament, i čiji je džihad za demokratiju a ne u ime Boga".

To je "veće zlo nego sekularne snage, i ako je za dobijenje vlasti neophodno da se klanjaju djavolu, oni će se klanjati bez oklijevanja", rekao je El Adnani.

El Adnani zvanično govori u ime Al Kaidinog ogranka Islamske države Iraka i Levanta, koji se bori protiv vlade u Bagdadu koju predvode šiiti.

On je pozvao Egipćane, Sirijce i Iračane da "odbace pozive za mir, uzmu oružje i pridruže se džihadu ime Boga".

Za vojske u arapskim državama je rekao da su "armije ugnjetivača", "otpadnici" i "nevjernici", a posebno egipatska vojska, za koju je naveo da"pokušava da spriječi vladavinu Boga i uspostavi sekularnu državu". (B92)

 

 

Portal Analitika