Društvo

LAKOČEVIĆ: Rok za reizbor tuzilaca nije preciziran

branka
M
inistarstvo pravde predložilo je u Nacrtu zakona o državnom tužilastvu opšti reizbor tužilaca. Posrijedi su vezani rokovi, sa izborom Tužilačkog savjeta i Vrhovnog državnog tužioca. To, kako za Antenu M, objašnjava pomoćnica ministra pravde Branka Lakočević, znači da nije precizirano da će ponovni izbor biti završen do kraja godine. Zakonom, međutim nije predviđen opšti reizbor sudija osim sudija Ustavnog suda.

LAKOČEVIĆ: Rok za reizbor tuzilaca nije preciziran
Portal AnalitikaIzvor

Ministarstvo pravde usaglasilo je četiri Zakona iz oblasti pravosuđa sa novim ustavnim rješenjima. Nacrtom Zakona o državnom tužilaštvu predviđen je i opšti reizbor tužilača, kaže za Antenu M pomoćnica ministra pravde Branka Lakočević.

„Nacrtom Zakona jeste predviđen ponovni izbor državnih tužilaca, a to sve u cilju implementacije amandmana na Ustav. Amandmanima na ustav predviđeno je da posao državnog tužilaštva obavljaju rukovodioci državnog tužilaštva i državni tužioci za razliku od za razliku od ranijeg ustavnog rješenja kojim je bilo predviđeno da te poslove obavljaju samo državni tužioci koji ustvari sada postaju rukovodioci dfržavnih tužilaštava, a bilo je rečeno da oni imaju i svoje zamjenike. Znači nije bio utvrđen njihov status. Takođe tužioci su se ranije imenovali kada je Ustav odredio da se vrši njihov izbor. Takođe Ustav je odredio da oni imaju stalnu funkciju što ranije nije bilo određeno.“

Lakočević takođe objašnjava u kojem roku bi reizbor tužilaca trebalo da bude završen.

„Nije rečeno da će to biti do kraja godine. Rokovi su vezani sa rokovima za izbor Tužilačkog savjeta, VDT-a. Nakon izbora Tužilačkog savjeta rečeno je da će rok za rukovodioce biti 3 mjeseca a za državne tužioce 6 mjeseci. Međutim to je samo Vladin prijedlog.“

Nacrt Zakona ne predviđa, međutim, opšti reizbora sudija, naglašava pomoćnica ministra pravde.

„Nije bilo potrebe, jer amandmani na Ustav samo određuju novi sastav Sudskog savjeta i novi postupak i izbor predsjednika Vrhovnog suda, a ne sudije. Tako da u tom smislu ne, ali da sudije Ustavnog suda da zato što se biraju na potpuno drugačiji način, ali za sudove redovnih sudova, da ih tako nazovem, ne.“ (Antena M)

 

 

Portal Analitika