Svijet

Prag: Ćerka „crvenog dželata“ nasljedstvo podijelila progonjenima

Ćerka čuvenog čehoslovačkog komunističkog tužioca i kasnije sudije Karela Vaša, poznatog kao "crveni dželat", jer je 20 ljudi u montiranim procesima poslao u smrt, cijelo nasljedstvo od oca podijelila je u dobrotvorne svrhe organizacijama koje pomažu žrtvama i dokumentaciji zločina komunističkog režima.

 

karel
- Možda je želoo da novcem koji mi je ostavio pokaže neka osjećanja prema meni. Ne znam. Ali taj novac za mene ne predstavlja radost. Ne prestajem da se stidim za ono što je uradio. Ne mogu nikako da to ispravim. Prirodno je da ću upotrijebiti njegov novac, onako kako on nije umio - kazala je za današnje Lidove novini Vašova 63-godišnja ćerka, čije ime list, na njen zahtjev, ne navodi.

Prag: Ćerka „crvenog dželata“ nasljedstvo podijelila progonjenima
Portal AnalitikaIzvor

- Raznim nevladinim organizacijama poslala je preko 16.000 eura. Ovo je prvi put posle plišane revolucije 1989. godine da se neko iz porodica komunističkih zločinaca na takav način postavi prema prošlosti - kazao je istoričar Pavel Paleček, autor dokumentarnog filma o Vašu i njegovim zločinima za koje nije odgovarao jer su zastarjeli.

- Birala sam institucije čiji rad poštujem, a da istovremeno na neki način budu vezane za oca. Zato što poštujem rad istoričara, odabrala sam Post Belum i Kondicio humana. Dokumentacija istorije za buduće generacije je važna - kazala je Vašova zašto je poslala novac istoričarima koji se bave zločinima komunizma.

Ona je takođe poslala dio novca organizaciji Ćerke 50-tih godina koja pomaže djeci žrtava komunističkih zločina.

Bavila se i mišlju, ali je odustala od toga, da novac da za spomenik žrtvi najslavnijeg montiranog suđenja koje je vodio njen otac, kvalifikovanog kao pravosudno ubistvo poslije pada komunista, generalu Heliodoru Piki.

- Plašila sam se da bi taj moj gest mogli da protumače kao neosetljiv, a to nisam htjela. Sin generala Pike, Milijan Pika, zna šta sam proživjela sa ocem, razgovarali smo o tome - kazala je Vašova.

Karel Vaš preminuo je prošle godine, a iako je optužen za pravosudno ubistvo u montiranom suđenju generalu Piki, nije osuđen, pošto je zločin u međuvremenu zastario.

Vašova ćerka insistira da ostane anonimna, a organizacijama je poslala novac sa učtivom molbom da ga prime, iako bi imala razumijevanja i za to da neko novac "crvenog dželata" odbije.

- Želim da ostanem anonimna i mislim da je to ispravno. Na pitanja medija reagujem samo u izuzetnim slučajevima zato što vjerujem da ovo što radim može makar simbolično da doprinese da se dokumentuju stvari koje više nikada ne smiju da se ponove - kazala je Vašova ćerka.

 

 

Portal Analitika