Turizam

TOMAŠEVIĆ: Prodaja Slovenske plaže i Palasa u rukama Vlade

2307vuletomasevicok
I
zvršni direktor HG Budvanska rivijera Vule Tomašević u intervjuju Radiju Crne Gore govori o mogućoj prodaji turističkog naselja Slovenska plaža i hotela Palas, o saradnji sa kompanijom Adriatic properties, Hotelu Piva u Plužinama i ovogodišnjoj sezoni.

TOMAŠEVIĆ: Prodaja Slovenske plaže i Palasa u rukama Vlade
Portal AnalitikaIzvor

Nedavno su se pojavili predstavnici raznih hotelskih i menadžment kompanija koje su zainteresovane za saradnju sa HG Budvanska rivijera, moguću kupovinu turističkog naselja Slovenska plaža i hotela Palas. Kakav je stav menadžmenta s obzirom da je preko 10 miliona eura uloženo baš u te objekte koji su veoma konkurentni na širem evropskom tržištu?

„Stav menadžmenta je da će ispoštovati svaki stav države Crne Gore, kao najvećeg akcionara Društva, jer na kraju krajeva kompanija je svake godine u Planu privatizacije Vlade Crne Gore. Pitanje je samo da li su se te kompanije trebale pojaviti kada je menadžment krenuo u adaptaciju ovih objekata i izdvojio najvećim dijelom sredstva iz sopstvenih izvora, a manje iz kreditnih zaduženja. Ipak, pokazano interesovanje veoma prija i satsfakcija je za sve napore Odbora direktora, menadžmenta i svih zaposlenih za sve urađeno u prethodnim godinama. Hotelska grupa „Budvanska rivijera” nastavlja, bez obzira na sve, sa realizacijom strateških opredjeljenja, a to je iz godine u godinu novi kvalitet ponude uz konstantnu misiju svih zaposlenih da je zadovoljan gost kome je pruženo više od očekivanog siguran gost koji će se uvijek vraćati u naše objekte. Samo na taj način možemo opravdati svrhu poslovanja ovog Društva.“

Što je odlučeno na sastanku borda direktora za hotel Mogren koji je vlasništvo HG?

Odbor direktora je na sjednici od prije nekoliko dana zadužio advokatsku kancelariju Društva da preduzme sve pravne mjere u cilju zaštite imovinskih interesa hotelske grupe „Budvanska rivijera” i njenih akcionara, vezano za hotel Mogren. Očekujemo pozitivan ishod, pravno i zakonito da se taj objekat vrati na upravljanje HG Budvanska Rivijera.

Kako ste zadovoljni saradnjom sa kompanijom ADRIATIC PROPERTIES koja upravlja hotelima Sveti Stefan i Miločer a koji su u vlasništvu „Budvanske rivijere”?

„Društvo ima veoma korektnu saradnju kompanijom ADRIATIC PROPERTIES. Nakon potpisanog anexa na ugovor o zakupu u januaru 2013 godini sve svoje obaveze do sada izmiruju na vrijeme i prema uslovima ugovora.

Kao vlasnici tih hotela možete li uticati na režim korišćenja atraktivnih plaža, kao što je Kraljičina, na tom dijelu naše obale?

„Budvanska rivijera ne može imati nikakve veze sa režimom na plažama koje pod formom zakupa od preduzeća koje upravlja morskim dobrom Crne Gore, koristi Adriatic properties. Posebno ne može imati veze sa Kraljičinom plažom jer je ta plaža i prije dolaska Aman resorts bila u režimu korišćenja druge kompanije – HTP Miločer. Vezano za hotelsku plažu Sveti Stefan, pristup su dok je koristila „Budvanska rivijera” imali samo gosti hotela, a sada je to prošireno i na mještane. I za veliku miločersku plažu poštuje se princip koji je i nekada bio - da je mogu koristiti i gosti hotela i ostali turisti, ali na odvojenim djelovima. Svima je omogućeno da uživaju na tim plažama koje su svakako biser Crne Gore, ali to naravno iziskuje veću platežnu moć. Na kraju krajeva to je sve ponuda Crne Gore za svačiji džep jer imate ležaljku i za 2 ali i 75 eura.“

Kakva je sudbina hotela Piva koji je u vašem vlasništvu, zašto još nije otvoren?

„U hotelu „Piva“ u Plužinama u toku 2013 godine izvršeni su određeni građevinski radovi, prvenstveno na instalacijama da bi se hotel mogao dovesti do nivoa osnovnog funkcionisanja. U međuvremenu saznali smo da hotel u svakom slučaju ne može biti otvoren dok se ne izmire sva potraživanja prema bivšim zaposlenim, što je obaveza prethodne uprave hotela. Namjera menadžmenta bila je da se objekat ponudi u zakup trećem licu ili pronađe zajednički partner, kako bi se uz kombinaciju drugih vrijednosti ovog područja mogli plasirati i kapaciteti hotela “Piva”. Razgovarali smo i sa lokalnom upravom da zajedno podijelimo troškove adaptacije to bi bio dobar projekat. Imali smo, u međuvremenu, veoma uspješne pregovore o zakupu sa novim lancom hotela „Franca" što bi bilo izuzetno dobro rješenje.

Znamo da trenutno nema slobodnih mjesta ni u jednom hotelu, od turističkog naselja Slovenska plaža i hotela Aleksandar do petrovačkih hotela - Palas i Castellastva. Da li će biti gostiju i naredna dva mjeseca?

„Na današnji dan u objektima Hotelske grupe boravi ukupno 3.400 gostiju i od početka sezone do danas u svim hotelima ostvareno je 7% više noćenja u odnosu na isti period prošle godine. Najveći porast je u turističkom naselju „Slovenska plaža“ gdje je do danas ostvareno 12,53 % noćenja više. Hotel „Aleksandar“ je na nivou prošle godine, dok su petrovački hoteli u porastu za 4%.Trenutno stanje bookinga obećava i dobru postsezonu budući da su kapaciteti „Slovenske plaže“ u potpunosti popunjeni do 10. oktobra i radiće najduže u posljednih nekoliko godina. Takođe, hotel „Palas“ radiće do početka novembra, hotel „Aleksandar“ do polovine oktobra, dok se hotel „Castellastva“ zatvara početkom desetog mjeseca. Bićemo domaćini brojnih skupova i seminara u septembru i oktobru.“

Koliko je tokom ovog ljeta u HG Budvanska rivijera bilo angažovano sezonaca, konkretno iz Crne Gore?

„Godinama je hotelska grupa „Budvanska rivijera” imala u toku sezone saradnju sa Visokom hotelijerskom školom Beogradu, i na taj način obezbjeđivala sezonski kadar, koji je vrlo profesionalan i koji ne iziskuje visoke troškove radne snage. Međutim, shodno preporukama Vlade ove sezone obezbjeđena je iz Crne Gore. Kompanija zapošljava trenutno 453 sezonska radnika u sva 4 hotela. Takođe stalno zaposlenih radnika je 227, a po ugovoru na određeno vrijeme angažovano je 27. Hotelska grupa je učestvovala i u Programu stručnog osposobljavanja Vlade Crne Gore i po tom osnovu praksu obavlja trenutno 14 mladih ljudi.

Trenutno je angažovano i pet pripravnika koji pripravnički staž odrađuju u sektorima i profitnim jedinicama Društva. Dosta pažnje se poklanja doškolovavanju kadra, odnosno Društvo nudi mogućnosti usavršavanja zaposlenih – finansijsko učešće u trškovima školarine za redovno visokoškolsko obrazovanje. Dijelu proizvodnog kadra, biće obezbjeđeni u saradnji sa agencijama sa kojima sarađujemo i kursevi jezika. Bitno je napomenuti da se sve preduzima na polju podmlađivanja kadra, ali da je stariji kadar znatno iskusniji i prošao je zlatne godine jugoslovenskog turizma, tako da mlađi u toku rada mogu dosta naučiti od starijih. Važno je postići sinergiju mlađih i starijih da bi servis bio na očekivanom nivou.“

 

Portal Analitika