Abiznis

MONTENEGROBERZA: Ponovo milionski promet

25monteBerza
S
uprotni smjerovi indeksa i milionski promet obilježili su dešavanja na Montenegroberzi u posljednjoj sedmici avgusta, prenosi Mina biznis.

MONTENEGROBERZA: Ponovo milionski promet
Portal AnalitikaIzvor

Pokazatelj vrijednosti akcija kompanija, MONEX20, neznatno je oslabio na 9.377,04 poena, dok je fondovski, MONEXPIF, ojačao 4,7 odsto na 2.816,69 bodova.

Promet, realizovan kroz 148 transakcija, smanjen je u odnosu na prethodnu sedmicu 2,4 puta, ali je idalje ostao iznad granice od milion EUR. Najveći udio u prometu, koji je ove sedmice dostigao 1,14 miliona EUR, imale su akcije Monete, 68,84 odsto.

Na berzi je u petak prodato 8,7 odsto akcija investicionog fonda Moneta, za ukupno 783,43 hiljade EUR. Prodato je ukupno oko 13,37 miliona akcija Monete, po cijeni od 5,86 centi.

Prema podacima Centralne depozitarne agencije (CDA), najveći udio u Moneti ima Društvo za upravljanje tim fondom 15,7 odsto, Alpha Investment 13,06 odsto, dok je vlasnik 9,86 odsto akcija skriven iza HB Zbirnog kastodi računa 3. Iza NM Zbirnog kastodi računa 6 nalazi se vlasnik 7,4 odsto dionica, Zif Invest Nova fond iz Bijeljine ima 6,1 odsto akcija, Bojana Vinković iz Ljubljane 4,2 odsto, Zif Privrednik Invest iz Banja Luke 1,34 odsto. Iza CK Zbirnog kastodi računa 1 i NM Zbirnog kastodi računa 3, skriveni su vlasnici 1,2 odsto, odnosno jedan odsto akcija. Ostali dioničari imaju manje od jedan odsto udjela.

U srijedu je na berzi prodat udio od jedan odsto dionica Trenda za 138,79 hiljada EUR, a prema nezvaničnim informacijama, u kupovini su učestvovala četiri američka investiciona fonda, koja su i prošle sedmice, preko brokersko-dilerske kuće Bull and Bear, trgovala akcijama fonda.

Američki fondovi su na kupovinu akcija Trenda potrošili nešto više od million EUR, a najviše je uložio fond Kingstown Partner Master iz Njujorka.

Prema podacima CDA, najveći udio u vlasničkoj strukturi Trenda ima Društvo za upravljanje tim fondom, 25,79 odsto. Kingstown Partner Master ima 5,2 odsto udjela, Prima invest 5,16 odsto, AB investicije 4,45 odsto, Prva banka Crne Gore 2,1 odsto, Poslovno logistički centar Morača 2,07 odsto, Zveza banka 1,2 odsto, a European Funds Inc 1,04 odsto. Ostali dioničari raspolažu sa manje od jedan odsto akcija Trenda.

Gubitke su ove sedmice zabilježile akcije Solane “Bajo Sekulić” 12 odsto na 2,2 EUR, Elektroprivrede 10,4 odsto na 2,06 EUR, Rudnika uglja 1,8 odsto na 2,7 EUR, Kontejnerskog terminala i generalnih tereta 6,6 odsto na 18 centi i Plantaža 2,6 odsto na 16,03 centa.

Rasle su dionice Društva za menadžment poslove i upravljanje nekretninama MIG 18,4 odsto na 3,6 centi, Crnogorskog elektroprenosnog sistema 2,2 odsto na 43,94 centa i Jugopetrola neznatno na devet EUR.

Trgovano je i akcijama Crnogorskog Telekoma, Instituta “Simo Milošević” i Budvanske rivijere, koje su u petak koštale 3,76 EUR, odnosno 22,59 EUR i 4,5 EUR. Dionice Luke Bar, Željezničkog prevoza i Onogošta sedmicu su završile na 13,5 centi, odnosno 15,43 centa i 40 centi.

Od fondova je na berzi ove sedmice gubitke zabilježio jedino Eurofond, 13,5 odsto na 0,64 centa. Rasle su akcije Monete 2,3 puta na 5,86 centi, Atlasmonta 16,3 odsto na 2,35 centi i Trenda 7,2 odsto na 8,03 centa.

Kombinat aluminijuma Podgorica je i ove sedmice, uz nikšićke Rudnike boksita, privlačio najveću pažnju javnosti. Radnici podgoričke fabrike, koji su stekli pravo na penziju, najavljivali su za ovu sedmicu blokadu izvoza aluminijuma iz kompanije, ali su naknadno odlučili da sačekaju ishod sastanka njihovog advokata Zorana Piperovića i ministra finansija, Radoja Žugića, koji je zakazan za ponedjeljak. Oni bi o daljim aktivnostima trebalo da se dogovore u utorak.

Zahtjev za penziju predalo je 166 radnika KAP-a, dok njih 240, iako ispunjava uslove za prijevremeno penzionisanje, to uslovljava uplatom beneficiranog radnog staža. Radnici su i ranije blokirali utovar i izvoz metala iz KAP-a, jer traže da im se obezbijedi isplata otpremnina i novca koji su godinama izdvajali u stambeni fond fabrike.

U međuvremenu su iz stečajne uprave KAP-a najavili da se uskoro očekuje ugovor Elektroprivrede i Montenegrobonusa, koji od uvođenja stečaja organizuje proizvodnju u podgoričkoj fabrici, o isporuci struje na mjesečnom nivou. Oni tvrde i da je KAP, od uvođenja stečaja, izmirio sve račune za struju, koja se isporučuje na sedmičnom nivou.

Dešavanja u Rudnicima boksita obilježio je protest dijela nezadovoljnih radnika, koji već desetak dana dežuraju ispred rampe Sektora tunelogradnje na Gračanici, zahtijevajući isplatu dvije od osam zarada.

Istovremeno predstavnici mađarske kompanije Vagon inpeks najavljuju da će raskinuti ugovor sa Rudnicima boksita i tražiti povraćaj nedavno uplaćenog avansa od 100 hiljada EUR, ukoliko u narednih nekoliko dana ne počne dogovorena isporuka rude. Riječ je o isporuci 450 hiljada tona rude u naredne tri godine, vrijednoj više od deset miliona EUR.

U Boksitima trenutno radi 314 radnika, kojima se duguju i regresi, zimnice i tri plate iz ljeta 2010. godine u vrijeme protesta rudara ispred upravne zgrade.

Portal Analitika