Region

Na Kavkazu poslije 39 godina pronađeno tijelo hrvatskog alpiniste?

3108alpinisti
T
ijelo za koje se pretpostavlja da pripada davno stradalom hrvatskom gorskom spasiocu i alpinisti Nenadu Čuliću pronađeno je u ledu na Kavkazu, poslije 39 godina, saopštio je Vinko Prizmić, član Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS).

Na Kavkazu poslije 39 godina pronađeno tijelo hrvatskog alpiniste?
Portal AnalitikaIzvor


Nenad Čulić je zajedno s još trojicom hrvatskih alpinista stradao prije punih 39 godina u ledenoj lavini na Kavkazu. Dvojica alpinista Ante Bedalov i Urso Vrdoljak pronađeni su odmah dok su Viktor Tabaković i Nenad Čulić ostali duboko pod ledenim nanosima.



Sva četvorica bili su pripadnici HGŠ-a i to je bila najveća tragedija hrvatskog alpinizma, prenosi "Jutarnji list".



HGŠ podsjeća da je prošle godine s Hrvatskim planinarskim savezom organizovao potragu za davno stradalim alpinistima. U pretrazi prostranog ledenjaka pod stijenom, četvoro hrvatskih spasilaca uspjeli su da pronađu čak tri tijela koja su dopremljena u dolinu gde su uzeti uzorci za DNK analizu, kojom je nepobitno utvrđeno da je tada pronađen hrvatski alpinista Viktor Tabaković, čije je tijelo naknadno preneseno u Hrvatsku.



Ostala dva tijela, kako ističe HGSS, pripadaju neidentifikovanim alpinistima i ona su sahranjena u selu Mestiji pod Užbom.



Analizom kretanja ledenjaka i položaja tada pronađenih predmeta i tijela Viktora Tabakovića, HGŠ je zaključio da se tijelo Čulića vjerovatno nalazi u dubljim slojevima leda i da se može očekivati da se usljed topljenja ledenjaka i ono uskoro pojavi na površini.



S gruzijskim alpinistima s tog područja dogovoreno je da oni periodično pretraže ledenjak i da o eventualnim nalazima obaveste HGSS, što je prije nekoliko dana rezultiralo pronalaskom tijela i djelova opreme za koje se gotovo sa sigurnošću može reći da se radi o Nenadu Čuliću.



Njegovo tijelo je već spušteno u dolinu i biće ubrzan postupak konačne identifikacije i procedure da bi tijelo alpiniste bilo vraćeno u Hrvatsku.



Nenad Čulić bio je jedan od najiskusnijih hrvatskih alpinista i gorskih spasilava a u trenutku pogibije imao je samo 25 godina.



Njegovi prijatelji, kolege i porodica ni nakon gotovo 40 godina nisu prestali da tragaju za njim, posebno kada bi se pojavile indicije ili neki novi tragovi.

foto: jutarnji.hr

Portal Analitika