Politika

Vuković: Ne vidim razlog da sugestije SNP-a i Pozitivne ne budu prihvaćene

3008vukovicmisko
P
rema zakonu, naše državljanstvo može da dobije osoba koja ne ispunjava potrebne uslove, ako se procijeni da je to ‘’od posebnog značaja za državni, naučni, privredni, kulturni, ekonomski, sportski i drugi interes Crne Gore’’. Socijalistička narodna partija smatra da organi uprave, koji daju mišljenje o tome zašto je neko značajan za Crnu Goru, kao i oni koji takve osobe predlažu, treba da objave te akte na svojim sajtovima. Zato traže izmjenu člana 12 Zakona o crnogorskom državljanstvu.

Vuković: Ne vidim razlog da sugestije SNP-a i Pozitivne ne budu prihvaćene
Portal AnalitikaIzvor

Predstavnik DPS-a u Radnoj grupi za izgrađivanje povjerenja u izborni proces Miodrag Vuković kaže da je insistiranje na otvorenosti i javnosti neupitno, te da takvi zahtjevi teško mogu da budu dovedeni u pitanje. Vuković je za Radio Antena M kazao da ipak treba provjeriti kakve su mogućnosti za to kada je posrijedi pravni sistem:

‘’To sve treba da bude javno i transparentno, da se saopšti kome je dato dvojno državljanstvo, da se o tome obavijesti šira javnost. Međutim, treba vidjeti da li ima i nekih mogućnosti u zakonima, koje obavezuju, ili daju mogućnost da to ipak ne mora imati taj vid transparentnosti u određenim situacijama. Recimo, neka pitanja iz oblasti bezbjednosti ili drugog, kada se radi o državnim interesima i državnim politikama. Ali, nijesam siguran, nijesam o tome previše do sada razmišljao. Ne vidim razloga da ne budu prihvaćeni, ali vidim razloga da to dobro promislimo.’’

O prijemu u crnogorsko državljanstvo za državni i drugi interes odlučuje Ministarstvo unutrašnjih poslova, na osnovu predloga Predsjednika Crne Gore, predsjednika Skupštine ili premijera.

Pozitivna Crna Gora tražiće da MUP dodjeljuje crnogorsko državljanstvo po posebnim okolnostima samo uz prethodnu saglasnost skupštinskog Odbora za međunarodne odnose i iseljenike.

Miodrag Vuković kaže da se ni toj inicijativi ne može prigovoriti, ali da i u tom slučaju treba sagledati cjelinu sistema:

‘’Ako već treba neko da daje saglasnost ili ako treba, da tako kažem, u širem krugu institucija, organa, subjekata da se to pravo koristi, možda bi racionalnije bilo da u tome predsjedniku Vlade, da tako kažem, pomaže Ministarstvo za vanjske poslove, a kada je predsjednik Parlamenta u pitanju, da to bude Odbor za međunarosne odnose, dok bi predsjednik države imao to pravo kao inokosna državna funkcija u sistemu izvršne vlasti. To je moje mišljenje, slobodno razmišljanje u ovom trenutku, dok se ne suočimo sa tim konkretnim prijedlozima.’’

Portal Analitika