Društvo

Svečana akademija povodom 100 godina postojanja FK "Lovćen"

3008cetinje
U
atrijumu Vladinog doma večeras je održana Svečana akademija pod nazivom „Vijek Lovćena, vijek ponosa“, upriličena povodom zlatnog jubileja - stogodišnjice postojanja Fudbalskog kluba „Lovćen“.

Svečana akademija povodom 100 godina postojanja FK "Lovćen"
Portal AnalitikaIzvor

Ceremoniji priređenoj u čast najstarijeg crnogorskog fudbalskog kluba, prisustvovalo je više od 500 zvanica, među kojima i predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović, predsjednik Fudbalskog saveza Crne Gore Dejan Savićević, mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo, gradonačelnik Glavnog grada dr Miomir Mugoša, brojni bivši i aktuelni fudbaleri i rukovodioci „Lovćena“, simpatizeri kluba, predstavnici diplomatskog kora, članovi niza crnogorskih sportskih klubova i institucija, ministri u Vladi Crne Gore i brojni drugi građani i gosti.

Svečanu akademiju otvorio je gradonačelnik Prijestonice Cetinje i predsjednik Skupštine FK „Lovćen“ Aleksandar Bogdanović.

- Priča o „Lovćenu“ autentična je i dragocjena. Jer, teško je naći fudbalski klub koji je svoje prve susrete igrao u Kraljevini Crnoj Gori, a koji je, čitav vijek kasnije, dočekao da opet nastupa u nezavisnoj državi. Nije potrebno znati previše o crnogorskom fudbalu, da bi spoznali veličinu „Lovćena“. Početak svakog ciklusa i svake nove pojave u našem fudbalu, neraskidivo je vezan za „Lovćen“. Naš klub prvi je fudbalski kolektiv u Crnoj Gori. Isto tako, „Lovćen“ je bio i pobjednik prvog organizovanog fudbalskog takmičenja u našoj državi. Čitavim epohama unazad, u fudbalskoj reprezentaciji Crne Gore, tokom njenog prvog nastupa, većinu igrača činili su prvotimci „Lovćena“. Naš tim, zato, ostaje upamćen kao predvodnik i pokretač, a njegovo je bitisanje saga koja prevazilazi lokalne okvire i poprima nacionalni značaj - kazao je gradonačelnik Bogdanović.

On je posebno naglasio činjenicu da, među brojnim zvanicama, svečanoj akademiji prisustvuju fudbaleri koji su dres „Lovćena“ nosili četrdesetih i pedesetih godina prošlog vijeka, a da su uz njih i članovi podmlatka - kao svijetla budućnost cetinjskog kluba.

Govoreći o budućnosti kluba, gradonačelnik Bogdanović kazao je i kako je došlo vrijeme da ključno pitanje vezano za cetinjski fudbal, a to je gradnja stadiona na Obilića poljani, konačno bude riješeno.

- U svijetlu tog cilja, prvi konkretan iskorak već je napravljen. Prijestonica Cetinje, kroz planski dokument „Zona sporta“, stvoriće sve preduslove da na Obilića poljani počne gradnja modernog fudbalskog objekta. I zato, sasvim je realno očekivati da ćemo već za 101. godišnjicu, možda baš u ovom sastavu, ispratiti i sam početak radova na tom projektu. Za to ću se, kao predsjednik Skupštine Fudbalskog kluba „Lovćen“ i kao gradonačelnik Prijestonice Cetinje, zdušno zalagati - zaključio je on.

Prisutne na Svečanoj akademiji u Vladinom domu pozdravio je i predsjednik Fudbalskog saveza Crne Gore Dejan Savićević, koji je fudbalerima, članovima i navijačima „Lovćena“ uputio čestitke povodom velikog jubileja.

- Za proteklih 100 godina postojanja, ovaj klub imao je i uspona i padova, pobjeda i poraza, borio se sa besparicom, takmičio se od potsaveza do prve lige, ali je uvijek bio simbol fudbala, slobodarske i procrnogorske ideje. U njemu su stasavali ne samo fudbaleri treneri, već i odgovorni građani koji su uvijek isticali dres „Lovćena“ kao značajan dio njihovog života - naglasio je Savićević.

Drugi dio Svečane akademije bio je namijenjen bivšim prvotimcima „Lovćena“ – među kojima i legendarnim igračima koji su nastupali u kvalifikacijama za plasman u Prvu saveznu ligu 1956. godine. Prisutne su tako pozdravili Rajko Ivanović, Đorđe Mugoša i Đorđe Petrović, a potom i Labud Jovanović. Oni su ukazali na značaj najstarijeg fudbalskog kluba u državi, pritom se prisjećajući najznačajnijih utakmica i detalja vezanih za takmičarske sezone iz četrdesetih, pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća.

- Želim da vas pozdravim ispred veterana „Lovćena“. Ponosan sam i ispunjen time što sam 16 godina nastupao za ovaj klub - kazao je Rajko Ivanović.

Treći segment večerašnje proslave bio je namijenjen aktuelnim članovima „Lovćena“. Ispred najstarijeg crnogorskog kluba obratili su se kapiten prvog tima Vladan - Vanja Tatar i sportski direktor Vaso - Noko Vujović.

- Biti kapiten najstarijeg fudbalskog kluba u državi baš u godini kada on slavi vijek postojanja, velika je privilegija za svakog sportistu. Osjećam posebnu potrebu da pomenem i ekipu koja danas sa ponosom nosi dres u kojem su za minulih 100 godina nastupale mnoge fudbalske veličine. Jer, riječ je o timu koji je u dosadašnjim prvenstvenim kolima pokazao da posjeduje kvalitet i da srcem i željom može doći do bodova i kada se to najmanje očekuje - kazao je Vladan Tatar.

U završnom dijelu svečanosti, predsjednik Fudbalskog saveza Crne Gore Dejan Savićević dodijelio je zlatnu plaketu te institucije Fudbalskom klubu „Lovćen“, povodom vijeka postojanja. Nagradu je, ispred FK „Lovćen“, primio gradonačelnik i predsjednik Skupštine kluba Aleksandar Bogdanović.

Na večerašnjoj proslavi promovisan je CD sa skraćenom verzijom audio reportaže „Lovćen kroz decenije“ autora Budimira Bućina, koji su, pod pokroviteljstvom Prijestonice Cetinje, objavili FK „Lovćen“ i Radio Crne Gore. Pomenuta medijska kuća u septembru će emitovati četiri reportaže o stogodišnjici našeg kluba.

Takođe, posjetioci Svečane akademije bili su u prilici da isprate foto – film o stogodišnjem trajanju „Lovćena“, tokom kojeg su prvi put u javnosti predstavljene brojne fotografije iz različitih epoha.

Portal Analitika