Politika

Ambasador Turske u Crnoj Gori: Kroz NATO do mira i stabilnosti

3008turskiambasador
B
alkanske države moraju stvoriti političke i ekonomske uslove kako bi postigle mir i stabilnost, a za to im je potreban zajednički okvir kakav je NATO savez, ocijenio je ambasador Turske u Crnoj Gori, Mehmet Nijazi Tanilir, javlja MINA.

Ambasador Turske u Crnoj Gori: Kroz NATO do mira i stabilnosti
Portal AnalitikaIzvor

On je danas u Plavu, u okviru Regionalnog evro-atlantskog kampa REACT, rekao da je veoma bitno da Crna Gora, kao mlada država, pristupi Sjeverno-atlantskom savezu.

„Mir i stabilnost na Balkanu nijesu bitni samo za to područje, nego su od značaja i za cijeli svijet. Mi podržavamo Crnu Goru i nastavićemo da dajemo doprinos na putu ka tom cilju“, kazao je Tanilir, saopšteno je iz nevladine organizacije Alfa centar.

Prema njegovim riječima, NATO je pakt mira koji je osnovan nakon dva svjetska rata sa ciljem da se takvi događaji više nikada ne ponove, a do sada u okviru tog saveza nije bilo sukoba.

Tanilir je naveo da se u vojnoj alijansi najveća pažnja daje pregovorima u rješavanju problema, tako da će NATO pomoći zemljama koje stupe u savez da i one žive u miru i stabilnosti, kao što je to sada bio slučaj sa državama koje su već članice.

„Da bismo sve to ostvarili, moramo biti pod jednim istim krovom, balkanske zemlje moraju se spojiti pod krovom samog NATO-a“, pojasnio je on.

Kako je dodao, Turska je dio Balkana koja sa drugim državama tog regiona ima duboke istorijske i kulturološke veze.

Tanilir je rekao da u skoro svakoj balkanskoj zemlji živi turska manjina, kao što i skoro svaka balkanska zemlja ima svoju dijasporu u Turskoj.

„U politici postoji izraz balkanizacija, izraz koji je ušao u terminologiju iz situacije nastale na Balkanu jer se od 19. vijeka stalno ratuje. Naravno, sve ovo treba da zaustavimo, moramo zatvorite te stranice istorije da se više nikad ne otvore“, kazao je on.

Zato, smatra Tanilir, svi moraju nastojati da podrže mir i stabilnost na ovim prostorima, jer on „veoma osjetljiv kada je u pitanju pripadnost nekoj etničkoj ili vjerskoj zajednici“.

„Da bismo živjeli u miru, moramo stvoriti dobre političke i ekonomske uslove. Moramo izgraditi zdravu demokratiju, a sa druge strane imati i razvojnu ekonomiju, što je moguće ostvariti u okviru NATO alijanse“, zaključio je Tanilir.

REACT 2013, koji organizuje NVO ALFA Centar iz Nikšića, okuplja oko 100 učesnika iz 25 država i 46 predavača.

Na kampu, koji će biti završen sjutra, učestvuju predstavnici državnih institucija, nevladinih organizacija, medija, univerziteta iz 25 država, političkih partija, a iz Crne Gore je 28 učesnika iz svih gradova.

Portal Analitika