Politika

Mustafić: Crna Gora primjer stabilnosti

3008suljo
C
rna Gora primjer je stabilnog društva na Balkanu, ali je potrebno i dalje raditi na jačanju institucija, kazao je potpredsjednik parlamenta Suljo Mustafić.

Mustafić: Crna Gora primjer stabilnosti
Portal AnalitikaIzvor

On je od utorka do danas učestvovao na osmoj konferenciji predsjednika parlamenata malih evropskih država koja je održana u Rejkjaviku.

Kako je saopšteno iz Skupštine, na ovogodišnjoj konferenciji, čiji je domaćin parlament Islanda, bilo je riječi o aktuelnim i važnim pitanjima u nacionalnim politikama i parlamentima malih evropskih država, o uticaju ekonomske i dužničke krize na njih, kao i o potencijalima za saradnju tih zemalja na polju obrazovanja i istraživanja.

Mustafić je u svom obraćanju predstavio aktuelnu situaciju u Crnoj Gori i važna pitanja kojim se Skupština bavi, sa posebnim akcentom na nedavno usvojene amandmane na Ustav kojima se jača nezavisnost pravosuđa.

„Ističući da je Crna Gora primjer stabilnog društva na Balkanu, Mustafić je kazao da je potrebno i dalje raditi na jačanju institucija, kao i da samo jačanje uloge Skupštine znači i jačanje drugih institucija“, kaže se u saopštenju.

Mustafić je rekao da je Skupština prepoznata kao mjesto demokratskog dijaloga, uvažavanja različitosti i mjesto odakle idu poruke ka čitavom društvu o Crnoj Gori kao multietničkoj i stabilnoj državi.

„U politici ne postoje mali i veliki, već svačija veličina leži u vrijednosti ideja i ljudima koji nose te ideje“, zaključio je Mustafić, dajući punu podršku daljim naporima u jačanju saradnje malih država.

Na kraju konferencije, jednoglasno je usvojena Završna deklaracija i dogovoreno da se sledeća, deveta konferencija predsjednika parlamenata malih evropskih država održi u Andori.

Na marginama konferencije Mustafić se sastao se potpredsjednikom parlamenta Malte Vinsentom Galeom.

Navodi se da je na sastanku istaknuta važnost unaprjeđenja saradnje dvije države, posebno u oblasti evropskih integracija kao i u oblastima turizma, kulture i pomorskog saobraćaja.

„Takođe, naglašena je potreba za uspostavljanjem intezivnije parlamentarne saradnje kroz direktne kontakte parlamentarnih odbora za međunarodne odnose i međuparlamentarnih grupa prijateljstva čije je formiranje na današnjem sastanku inicirano“, dodaje se u saopštenju.

Učesnici konferencije imali su i zvanični susret sa predsjednikom Island, Olafur Ragnar Grimasonom.

Konferencija predsjednika parlamenata održava se svake godine u drugoj državi i okuplja predsjedavajuće parlamenatima devet malih država Evrope koje imaju manje od milion stankovnika među kojima su Kneževina Andora, Republika Kipar, Republika Island, Kneževina Lihtenštajn, Veliko Vojvodstvo Luksemburg, Republika Malta, Kneževina Monako, Republika San Marino i Crna Gora.

Portal Analitika