Društvo

IJZCG: Konačan uzrok epidemije nakon detaljne analize podataka

2908berane
M
r Sci dr Zorica Đorđević, specijalista higijene iz Instituta za javno zdravlje saopštila je Portalu Analitika da Higijensko epidemiloška služba DZ Berane vrši terensko i epidemiološko istraživanje, te da će nakon prikupljanja, analize i obrade podataka javnost dobiti podrobnije informacije o ovoj epidemiji.

IJZCG: Konačan uzrok epidemije nakon detaljne analize podataka
Portal AnalitikaIzvor

Prema jučerašnjem izvještaju Instituta, uzorci nehlorisane vode sa izvorišta Banjevac u Beranama su mikrobiološki neispravni zbog prisustva kolifornih bakterija, dok je kod uzroka hlorisane vode konstatovana povećana mutnoća i to deset puta veće nego dozvoljena.

Takođe, u uzorcima hlorisane vode - onoj koja se koristi za piće, nije evidentirano prisustvo patogenih bakterija, naveo je Institut za javno zdravlje u svom izvještaju.

- Ispitivanje mutnoće je jedan od parametara osnovnog fizičko-hemijskog pregleda vode za piće. Povećane vrijednosti mutnoće onemogućavaju hloru da izvrši uspješnu dezinfekciju vode. Ukoliko su izmjerene vrijednosti mutnoće veće, veća je vjerovatnoća da se ne unište mikroorganizmi prisutni u vodi, pojašnjava doktorka Đorđević za Portal Analitika.

Higijenska ispravnost vode za piće podrazumjeva i mikrobiološku i fizičko-hemijsku ispravnost. Norme ispravnosti, obim vrste i metode analize su definisani zakonskim propisima. Za javno vodosnabdijevanje se može koristiti samo higijenski ispravna voda koja zadovoljava sve propisane norme.

Zbog toga je Berancima i preporučeno da ne piju vode sa česme, već da kupuju flaširanu, kao i da je prokuvaju.

Iz Ministarstva zdravlja su saopštili danas Portalu Analitika da nema mjesta panici, jer je “situacija od prvog dana pod kontrolom”.

Iz ove institucije tvrde da institucije preduzimaju sve potrebne mjere kako bi se pronašao uzrok povećanog obolijevanja, ali i pružila neophodna pomoć oboljelim.

- Nakon dva dana, broj prijavljenih oboljelih kao i zadržanih pacijenata na bolničkom liječenju se smanjio, a grad je preko JZU Apoteke CG Montefarm u potpunosti snabdjeven potrebnim ljekovima, saopštili su iz Ministarstva zdravlja.

Portal Analitika