Region

SRBIJA: Vila Aleksandra Leke Rankovića danas utočište beskućnika

3008-kuca-2
Z
apuštena, vila u Ulici Andre Nikolića, u srcu beogradskog Senjaka, sve više propada. Nema ni traga od toga da je nekada bila dom Aleksandra - Leke Rankovića, jednog od najmoćnijih ljudi bivše Jugoslavije.

SRBIJA: Vila Aleksandra Leke Rankovića danas utočište beskućnika
Portal AnalitikaIzvor

Od radoznalih pogleda danas se brani divljim rastinjem u koje je obrasla, prenosi Blic.rs.

- Kuća je imala prostrano i lepo dvorište u kojem smo provodili divne trenutke. U prilično zapuštenu smo se i uselili, bilo je teško zagrejati je, ali mi smo je održavali koliko smo mogli. Danas je to ruina, rekao je nedavno Rankovićev sin Slobodan.

Na ovoj adresi je od 1966. živjela porodica Aleksandra Rankovića, narodnog heroja, osnivača Ozne, Titovog vjenčanog kuma i ministra unutrašnjih poslova Jugoslavije. Ta godina i Brionski plenum promijeniće sve u njihovim životima, a u ulici Andre Nikolića ostaće i nakon Rankovićeve smrti 1983. žena Slavka i sinovi Milivoje i Slobodan.

Devet godina pokušavali su da otkupe kuću. Međutim, porodica je 1999. iseljena. Uslijedila je decenija nebrige u kojoj je stazu do ulaznih vrata pronalazio tek poneki beskućnik. Preostali su samo goli i ispucali zidovi, ali i klavir, doduše prevrnut i uništen...

Vila se prodaje i nije predmet restitucije. Početna cijena je 4,5 miliona eura, a uključuje dva objekta, bazen i oko 40 ari placa, prenosi Blic.rs.

Izvor: blic.rs

3009-kuca-1

 

Portal Analitika