Kultura

Polaznice "Princeze Ksenije" na festivalima u Ukrajini i Italiji

3008Artek
N
akon učešća na internacionalnom festivalu „Let's Change the World to the Better“ u Atreku, na Krimu, uz dječije delegacije iz 75 država svijeta, učenice Baletske škole „Princeza Ksenija“ pripremaju se za 8. Internacionalno plesno takmičenje „Sicilia barocca“, koji će od 3. do 7. septembra biti održano u italijanskom gradu Modika.

Polaznice "Princeze Ksenije" na festivalima u Ukrajini i Italiji
Portal AnalitikaIzvor

Iz škole ističu da dostignuća svojih polaznica tokom školske godine, na najbolji način afirmišu rezultatima u ljetnjem periodu na brojnim inostranim događajima. Tako će se na manifestaciji na Siciliji, koja predstavlja nadmetanje solista i ansambala u disciplinama klasičnog i modernog baleta, Anja Pavićević predstaviti klasičnim varijacijama, koju priprema madam Petrovska.

Iz „Princeze Ksenije“ dodaju da je na festivalu u Ukrajini, koji je od 17. jula do 3. avgusta održan u Atreku, boravila desetočlana dječija delegacija „Princeze Ksenije“.

- Ovaj festival, koji postoji od 1925. godine, održava se pod pokroviteljstvom Sveukrajinskog blagorodnog fonda nade i dobrote, UNICEF-a i državnog predsjednika Janukoviča. Učešćem na 3. susretu organizacije Dječija liga nacija, čiji je punopravni član već dvije godine, kao i tokom dana posvećenog Crnoj Gori, te Planeti talenata, delegacija „Princeze Ksenije“ je dostojno predstavila svoju zemlju. Podrška Ambasade Ukrajine je po peti put bila od velikog značaja za školu i njeno učešće na festivalu, dok je škola takođe brinula o pripremama i svim troškovima logistike i organizacije – ističu iz ove ustanove.

3008Artek1Vanja Pantović, direktorica Baletske škole „Princeza Ksenija“, izrazila je veliko zadovoljstvo što je učenicama mogu da obezbijede kontinuitet učešća na međunarodnim festivalima.

- Njihov uspjeh na tim scenama daje veliki kvalitet ukupnom djelovanju ove ustanove i čini školu punopravnim članom velike baletske porodice. Nakon još jedne izuzetne školske godine, krunisane odlaskom na Krim, zakoračićemo u novu, na zadovoljstvo svih nas i šire zajednice. U pripremi su veliki projekti, sa željom da našim učenicima pružimo najbolji način upoznavanja sa baletskom i umjetnošću uopšte – istakla je ona.

I ova školska godina u „Princezi Kseniji“ je u znaku profesora iz Rusije, Ukrajine i Srbije, među kojima su i madam Petrovska, Svetlana Cidilina, Konstantin Kostjukov, Duška Dragićević, kao i mlada asistentkinja Una Gradić.

Portal Analitika