Zanimljivosti

Jabuke i borovnice smanjuju rizik od dijabetesa

3008-jabuke
I
straživači su otkrili da je konzumiranje voća poput borovnica, grožđa i jabuka značajno povezano sa smanjenjem rizika od dijabetesa tipa 2. S druge strane, ispijanje voćnih sokova povezano je sa povećanim rizikom za razvijanje dijabetesa, piše „British Medical Journal“.

Jabuke i borovnice smanjuju rizik od dijabetesa
Portal AnalitikaIzvor

Ova studija je prva koja je obratila pažnju na uticaje različitih vrsta voća na rizik od dijabetesa.

- Iako se voće preporučuje kao mjera prevencije dijabetesa, ranije studije su otkrile različite rezultate konzumacije voća. Naša otkrića dokazala su da određene vrste voća posebno dobro djeluju u smanjenju rizika od dijabetesa, kaže profesor Ki Sun, iz američke bolnice „Brigham Women“.

Istraživači su prikupili podatke od više od 187 hiljada osoba, u periodu od 1984. do 2008. godine. Više od 12 hiljada osoba razvilo je dijabetes tokom trajanja studije. Obraćena je pažnja na ukupnu konzumaciju voća, kao i na pojedine vrste te njihove sokove.

Osobe koje su najmanje dva puta sedmično jele voće poput borovnica, grožđa i jabuka, smanjile su rizik od dijabetesa tipa 2 za 23 odsto.

Zanimljivo je da se kod osoba koje su najmanje jednom sedmično konzumirale voćne sokove rizik od dijabetesa tipa 2 povećao za 21 odsto.

Istraživači sada smatraju da su blagotvorni uticaji određenih vrsta voća rezultat određenog sastojka te pokušavaju da dokažu svoju teoriju i otkriju sastojak.

Izvor: klix.ba

Portal Analitika