Društvo

CKCG: U Crnoj Gori 61 osoba se vodi kao nestala

3008-ckcg
C
rveni krst Crne Gore (CKCG) obilježava 30. avgust, Međunarodni dan nestalih te podsjeća na pravo porodica da saznaju sudbinu svojih najbližih koji se već dugi niz godina vode kao nestali. U našoj zemlji se prema podacima CKCG 61 soba vodi kao nestala.

CKCG: U Crnoj Gori 61 osoba se vodi kao nestala
Portal AnalitikaIzvor

- Crveni krst Crne Gore trenutno ima, da kažemo i dalje aktuelan, 61 slučaj nestalih odnosno nestanka koji vodi jer smo po povlačenju Međunarodnog komiteta sa prostora Crne Gore mi preuzeli te slučajeve. U suštini porodice nestalih koje žive u Crnoj Gori su pokrenule i vode te postupke. Mi zajedno sa Komisijom za nestala lica i Udruženjem porodica nestalih održavamo stalne kontakte sa porodicama nestalih i trudimo se da riješimo određene slučajeve, saopšteno je za Portal Analitika iz Crvenog krsta Crne Gore.

Iz ove organizacije su dodali da im podršku pruža cijeli Međunarodni komitet Crvenog krsta i ostala nacionalna društva.

- Šezdesetjedan slučaj nestanka koji Crveni krst Crne Gore vodi odnosi se na porodice koje žive u Crnoj Gori ili su nestale osobe iz Crne Gore. Najviše njih je nestalo u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Kosovu i sl. Najčešće se radi o crnogorskim državljanima ili osobama čije porodice žive u Crnoj Gori, međutim slučaj traženja je pokrenut u Crnoj Gori i zato su ti dosijei kod nas, kazali su za Portal Analitika iz ove organizacije.

Crveni krst Crne Gore, kroz svoju Službu traženja, zadužen je za informisanje i podršku porodicama nestalih, kao i proces traženja kroz saradnju sa mrežom društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca širom svijeta i  Centralnom agencijom za traženje Međunarodnog komiteta Crvenog krsta. Služba traženja Crvenog krsta Crne Gore pruža pomoć pri uspostavljanju porodičnih veza članovima porodica koji su razdvojeni usljed oružanog sukoba, prirodnih katastrofa ili migracija stanovništva i u drugim situacijama neželjnog gubitka kontakta koji zahtijeva humanitarno angažovanje.

- Međunarodnom komitetu Crvenog krsta je od početka sukoba na području bivše Jugoslavije prijavljeno  blizu 35.000 nestalih lica. Danas, taj broj je oko 11.500. Delegacije Međunarodnog komiteta širom svijeta  zastupaju prava porodica nestalih i intenzivno rade, zajedno sa nadležnim vlastima i komisijama za nestala lica, na rasvjetljivanju sudbine ovih lica, saopšteno je iz CKCG.

Međunarodni dan nestalih ustanovljen je 1981. godine na Kosta Riki, sa ciljem da se privuče pažnja na sudbinu mnogih nestalih lica i patnju njihovih porodica.

K. ĆETKOVIĆ

Portal Analitika