Društvo

Danas se obilježava Međunarodni dan nestalih

okdannestalih
N
a Međunarodni dan nestalih (30. avgust) Komisija za nestala lica Crne Gore potražuje 61 crnogorskog državljanina i to: na teritoriji Kosova 43 osobe, na teritoriji Bosne i Hercegovine 12 osoba i na teritoriji Republike Hrvatske šest osoba, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalnog starnja.

Danas se obilježava Međunarodni dan nestalih
Portal AnalitikaIzvor

Međunarodni dan nestalih je dan kojim se obilježava sjećanje na žrtve prislinog nestanka, nestanka u oružanim sukobima i zločinima protiv čovječnosti. Ovaj dan nas podsjeća da je rasvjetljavanje sudbina nestalih osoba civilizacijska, pravna i moralna obaveza društva prema žrtvama i njihovim porodicama.

Nestale osobe predstavljaju snažan simbol neuspjeha u zaštiti individualnih prava i vladavini zakona. Oni su stalan podsjetnik ljudske ranjivosti i samovolje. Problem nestalih osoba doprinosi održavanju atmosfere nepovjerenja, pa je stoga važno tražiti odgovor za svaki pojedinačni slučaj, ali i nastojati ovaj problem riješiti na nivou društva, jer on negativno utiče na vjerodostojnost i perspektivu političkih, demokratskih kao i institucija za sprovođenje zakona.

Rezolucijom Generalne skupštine UN 63/183 pozvane su države i podstaknute vladine i nevladine organizacije da preduzmu aktivnosti na nacionalnom, regionalnom i međunarodnom nivou za rješavanje problema prijavljenih nestalih osoba u vezi sa oružanim sukobima i pružanje odgovarajuće pomoći.

Komisija za nestala lica Crne Gore prati, proučava i utvrđuje predloge za rješavanje pitanja nestalih osoba, izvršava obaveze koje proizilaze iz međunarodnih ugovora i sporazuma, koordinira rad nadležnih organa i organizacija u postupku traženja nestalih osoba, ostvaruje saradnju sa nadležnim organima, porodicama i udruženjima nestalih osoba radi rješavanja statusnih i humanitarnih pitanja njihovih porodica.

U cilju realizacije zadataka koji su joj povjereni, a imajući u vidu težinu, složenost i specifičnost pitanja kojim se bave, kao i političku osjetljivost problematike nestalih osoba, Komisija sarađuje sa nadležnim ministarstvima, stručnjacima i forenzičarima, u cilju obezbjeđivanja sveobuhvatnog, profesionalnog i sistemskog pristupa u rješavanju ovog pitanja.

Od obrazovanja i konstituisanja Komisije za nestala lica nijednog trenutka nije se dovelo u pitanje rješavanje problema nestalih osoba pružanje pomoći nadležnim komisijama iz okruženja, posebno u dijelu koji se odnosi na postupke identifikacije, prenosa posmrtnih ostataka, obezbjeđivanja grobnog mjesta, kao i finansijeske podrške porodicama nestalih.

Komisija za nestala lica, na današni dan, potražuje 61 osobu koja je nestala u oružanim sukobima na području bivše Jugoslavije, a koje su crnogorski državljani i osobe čiji su tražitelji, u vrijeme kad su prijavili njihov nestanak, imali prebivalište u Crnoj Gori. Na teritoriji Kosova potražuje se 43 osoba, na teritoriji Bosne i Hercegovine 12 osoba i na teritoriji Republike Hrvatske šest osoba, zaključeno je u saopštenju.

 

 

Portal Analitika