Društvo

Ministarstvo zdravlja: Nema mjesta panici, situacija u Beranama pod kontrolom

3008berane
M
inistarstvo zdravlja Crne Gore
saopštilo je da nema mjesta panici, te da situaciju u Beranama drže pod kontrolom. PR služba Ministarstva je Portalu Analitika saopštila da se broj zadržanih pacijenata na bolničkom liječenju smanjio, te da je grad snadbijeven svim potrebnim ljekovima.

Ministarstvo zdravlja: Nema mjesta panici, situacija u Beranama pod kontrolom
Portal AnalitikaIzvor

- Ministarstvo zdravlja, preko nadležnih institucija zdravstvenog sistema, Doma Zdravlja Berane, Opšte bolnice Berane i Instituta za javno zdravlje CG, od prvog dana i iz sata u sat koordinira i prati situaciju u vezi sa obolijevanjem građana Berana od gastroenterokolitisa u epidemijskoj formi. Ministar zdravlja Miodrag Radunović je posjetio Berane i obavio razgovor sa menađžmentom zdravstvenih ustanova, saopštili su iz Ministarstva zdravlja.

Iz ove institucije tvrde da institucije preduzimaju sve potrebne mjere kako bi se pronašao uzrok povećanog obolijevanja, ali i pružila neophodna pomoć oboljelim.

- Nakon dva dana, broj prijavljenih oboljelih kao i zadržanih pacijenata na bolničkom liječenju se smanjio, a grad je preko JZU Apoteke CG Montefarm u potpunosti snabdjeven potrebnim ljekovima, saopštili su iz Ministarstva zdravlja.

Na pitanje Portala Analitika da li zbog velikog broja oboljelih, koji prelazi 1.000 treba razmišljati o uvođenju vanrednog stanja, iz Ministarstva kažu da to nije u njihovoj nadležnosti, te da „stanje u Beranama ne zahtijeva uvođenje“.

- Sadašnja situacija u kojoj je evidentan veliki broj oboljelih, ali sa blažom kliničkom slikom, koje zdravstveni sistem uspijeva da prihvati i zbrine, kao i bez velikog uticaja na funkcionisanje privrede u opštini, ne zahtijeva uvođenje vanrednog stanja, koje i nije u nadležnosti ovog ministarstva, ali ne zahtijeva ni preduzimanje aktivnosti Ministarstva u vezi sa promjenom organizacije rada, vremena ili uslova rada zdravstvenih ustanova, odgovorili su iz Ministarstva Portalu Analitika.

Na pitanje zašto neophodna dalja analiza vode ne može da se vrši u Institutu za javno zdravlje, već se nalazi šalju u Zagreb, iz ove institucije pojašnjavaju da pojedine analize nijesu zakonski propisane, te se ne mogu vršiti u Crnoj Gori.

- Institut za javno zdravlje je potpuno spreman da odgovori zahtjevima za analize koje se rade u skladu sa normama propisanim Pravilnikom o higijenskoj ispravnosti vode za piće (Sl. list SRJ 42/98 i 44/99) i Pravilnikom o bližim zahtjevima koje u pogledu bezbjednosti treba da ispunjava voda za piće (Sl. list CG br. 24/2012. Vršenje pojedinih vrsta analiza nije predviđeno navedenim zakonskim propisima, pa se i ne rade u Institutu za javno zdravlje, već su po epidemiološkim indikacijama uzorci voda poslati na dodatnu virusološku pretragu u Hrvatski zavod za javno zdravstvo u Zagrebu, koji to radi u okruženju, kazali su iz Ministarstva Portalu Analitika.

Prema njihovim riječima, sve nadležne institucije redovno obajveštavaju javnost o nastaloj epidemiji, a mejsta panici, oni tvrde, – nema.

- Institut za javno zdravlje i Dom zdravlja Berane, kao i njihova nadležna higijensko epidemiološka služba, svakodnevno obavještavaju javnost o epidemijskom javljanju gastroenterokolitisa, te smatramo da je javnost pravovremeno i potpuno informisana o situaciji u Beranama i da nema mjesta panici jer situacija od prvog dana pod kontrolom, zaključili su iz Ministarstva zdravlja.

 

Portal Analitika