Svijet

Britanski parlament glasao protiv vojne intervencije u Siriji!

okparlamentb
P
oslanici u Donjem domu britanskog parlamenta su se sa 272 glasa za i 285 glasova protiv usprotivili predlogu Vlade da se izvrši vojna intervencija u Siriji.

Britanski parlament glasao protiv vojne intervencije u Siriji!
Portal AnalitikaIzvor

Potpuno mi je jasno da parlament, koji održava volju britanskog naroda, ne želi da vidi Veliku Britaniju u toj vojnoj akciji. Shvatio sam to i vlada će se ponašati u skladu sa onim što ste izglasali, rekao je britanski premijer Dejvid Kameron članovima parlamenta poslije glasanja.

"Snažno vjerujem da treba snažno da reagujemo na upotrebu hemijskog oružja, ali takođe snažno vjerujem u volju Donjeg doma. Iako predlog nije prošao, jasno mi je da britanski parlament, koji predstavlja volju naroda, ne želi vojnu akciju. To razumijem i vlada će u skladu sa tim i postupati", rekao je premijer Dejvid Kameron, nakon glasanja.

U rezoluciji koju je podnio Kameron bilo je predviđeno da se britanska vojska priključi Amerkancima i pohodu na Siriju, ukoliko inspektori Ujedinjenih nacija potvrde da je sirijska vojska upotrijebila hemijsko oružje.

Na pitanje lidera opozicionih labursta Eda Milibanda da li će iskoristiti kraljevske prerogative i donijeti odluku o slanju vojske u Siriju mimo volje parlamenta, Kameron je rekao da to neće uraditi.

Kameron je rekao da vjeruje da će SAD nastaviti da traže odgovorne za hemijske napade u Damasku, i dodao da odustvo akcije u Britaniji ne treba da zaustavi druge članice u nalaženju najboljeg rješenja.

Britanski premijer je ranije rekao da bi vojna intervencija u Siriji bila "legalna i opravdana" čak i bez odobrenja Savjeta bezbednosti UN.

CNN javlja da je visoki zvaničnik američke administracije rekao poslije ove odluke da je unilateralna akcija sada, možda, neophodna. Značajna je odluka Britanaca, ali mi ćemo doneti neophodnu odluku, rekao je taj zvaničnik.

I američki predsjednik Barak Obama se suočava sa faktorima koji bi mogli da odlože potencijalnu vojnu intervenciju u Siriji. Ključni problem - dokaz hemijskog napada.

(B92)

 

Portal Analitika