Svijet

Kameron: Intervencija i bez SB UN

29kamerunok2108
B
ritanski premijer Dejvid Kameron izjavio je da bi vojna intervencija u Siriji bila "legalna i opravdana" čak i bez odobrenja Savjeta bezbijednosti UN.

Kameron: Intervencija i bez SB UN
Portal AnalitikaIzvor

Kameron je poslanicima u Donjem domu britanskog parlamenta kazao da ipak postoji nesigurnost oko toga ko je kriv za napade otrovnim gasom u okolini Damaska, kao i da Britanija ne bi podržala intervenciju ako protivljenje intervenciji u SB UN bude veliko.

"Smatram da bi bilo nezamislivo nastaviti u tom pravcu ako bude postojalo preveliko protivljenje u Savjetu bezbijednosti", rekao je premijer Velike Britanije. 

Kameron je pred poslanicima zagovarao vojnu intervenciju, podsjećajući na napad hemijskim oružjem od 21. avgusta u kom je, prema podacima organizacije "Doktori bez granica", poginulo najmanje 355 osoba, a za koji pobunjenici i Zapad krive sirijski režim. 

Kabinet predsjednika vlade objavio je dva dokumenta za koje tvrdi da predstavljaju dokaz upotrebe bojnog gasa od strane sirijske vojske. 

U jednom obavještajnom izvještaju navodi se da je "veoma vjerovatno" da iza napada stoji režim, jer nema dokaza da se radi o obmani, a ni 
jedna grupa pobunjenika nema sposobnosti za takva vojna djejstva. 

Ovaj izveštaj, međutim, nije mnogo detaljniji od ranijih saopštenja za javnost i ne pruža nikakve dokaze koji povezuju napad sa Asadovim režimom. 

Drugi dokument je pravni izvještaj koji podržava Kameronovu tvrdnju da je vojna operacija protiv Sirije u skladu s međunarodnim pravom i bez odobrenja Savjeta bezbijednosti, čije se stalne članice Rusija i Kina protive toj intervenciji. 

Sirijski zvaničnici uputili su danas pismo britanskim poslanicima, u kom poriču odgovornost vlasti za upotrebu hemijskog oružja i pozivaju Britance da dođu u Siriju i sprovedu istragu o napadu.

IZVOR: BETA,B92

 

Portal Analitika