Društvo

CGO: Rasvijetliti sudbinu svih nestalih

29cgologook
U
svijetu će sjutra biti obilježen Međunarodni dan nestalih, a u Crnoj Gori se 61 osoba vodi kao nestala.

CGO: Rasvijetliti sudbinu svih nestalih
Portal AnalitikaIzvor

Centar za građansko obrazovanje (CGO) je, u susret Međunarodnom danu, koji se obilježava 30. avgusta, podsjetio je da su države i društva postjugoslovenskih zemalja dužni neprestano i posvećeno raditi na rasvjetljavanju sudbine svih stradalih tokom ratova devedestih godina. 

“Pravna, ali i ljudska, je obaveza učiniti sve da podaci o grobnicama i mjestima stradanja na teritoriji svake od zemalja budu pronađeni. Nažalost, i danas, dvije decenije od ratova koji su se dogodili u regionu, mi i dalje govorimo o hiljadama nestalih lica na ovim prostorima”, saopštila je Mirela Rebronja iz CGO.

Prema podacima Međunarodnog crvenog krsta, 34.886 osoba je nestalo u periodu 1991-2001.

Kako je dodala Rebronja, za posmrtnim ostacima 11.859 osoba se još uvijek traga, od čega je 10.190 osoba čija je sudbina i dalje nepoznata, a za 1.669 nestalih su poznati podaci o stradanju ali posmrtni ostaci nijesu pronađeni.

“U Crnoj Gori se kao nestalo vodi 61 lice, iako udruženja porodica žrtva, kao i organizacije koje su posvećene uspostavljanju tranzicione pravde kontinuirano rade na pronalaženju novih podataka i tragova koji bi vodili rješavanju svih otvorenih slučajeva”, navela je ona.

CGO opominje da se ne smije zaboraviti na bol porodica koje i dalje tragaju za svojim najbližim.

“Jer bez obzira na godine koje prolaze njihova patnja ne prestaje, pa im u tom pravcu kao pojedinci, ali i društva uopšte, dugujemo punu podršku, pomoć i solidarnost”, poručeno je iz CGO.

(MINA)

Portal Analitika