Svijet

Izrael: Gas-maske samo Jevrejima

29gm
V
iše od polovine Arapa koji žive u Izraelu nisu dobili gas-maske koje je vojska dijelila da bi zaštitila građane Izraela od mogućeg hemijskog napada iz Libana i Sirije, javlja agencija Anadolija.

Izrael: Gas-maske samo Jevrejima
Portal AnalitikaIzvor

U pisanom saopštenju iz kabineta gradonačelnika En-Nasira, u kojem živi najveći procenat Arapa, navodi se kako je vojsci upućen zahtjev za otvaranje centara za distribuciju maski.

Načelnik gradske opštine Kefr Kasim Nadir Sarsur je rekao kako Arapi Kefr Kasima, Ummu'l-Fahma i drugih područja nisu mogli uzeti gas-maske. On je istakao da izraelske vlasti vrše segregaciju društva te da se maske dijele samo Jevrejima.

Novine Yediot Ahronoth objavile su tekst u kojem se kaže da vojska nije otvorila centre za podjelu maski u mjestima u kojima žive Arapi.

Juče je izraelska vojska započela dijeljenje besplatnih gas-maski za građane, u cilju zaštite od mogućeg hemijskog napada iz Libana i Sirije ukoliko dođe do međunarodne vojne intervencije u Siriji. Vojska je maske dijelila u improviziranim centrima postavljenim u poštama i tržnim centrima. One koji imaju stare gas-maske vojska je pozvala da ih zamijene za nove, sofisticiranije. Građani su pokazali veliko interesovanje, a maske su mogli uzeti s ličnim dokumentima.

 

Portal Analitika