Abiznis

Mogućnost odlaganja napada na Siriju spustila cijene nafte

29nafta
C
ijene barela nafte pale su danas na londonskom tržištu na 115 USD jer je mogućnost odlaganja vojnog udara na Siriju pod američkim vođstvom prigušila zabrinutost za snabdijevanje sa Bliskog istoka.

Mogućnost odlaganja napada na Siriju spustila cijene nafte
Portal AnalitikaIzvor

Na londonskom tržištu cijena barela sirove nafte pala je 1,67 USD, na 114,94 USD, da bi se naknadno stabilizovala na 115,4 USD. 

Na američkom tržištu barelom je trgovano po 108,6 USD, u minusu 1,5 USD, nakon što je u prethodna dva dana ostvaren rast od četiri odsto, prenosi SEEbiz.

Zapad se priprema za vazdušni napad koji bi trebalo da bude odgovor na prošlosedmični napad hemijskim oružjem u Siriji, iako je američki predsjednik Barak /Barack/ Obama sada suočen sa novim preprekama, uključujući britanski parlament i zastupnike u američkom Kongresu.

"Tržište ponovno procjenjuje implikacije sukoba u Siriji na snabdijevanje. Smatramo da vojna akcija neće destabilizovati cijeli Bliski istok, što znači da je premija rizika previsok. U slučaju da sukob bude ograničen na Siriju, cijene su previsoke", tumači Eugen Weinberg iz njemačkog Commerzbanka.

Cijene nafte skočile su u ovoj sedmici na najviše nivoe u više mjeseci zbog strahova da bi potencijalni udar na Siriju mogao podstaći širenje nemira na velike proizvođače nafte na Bliskom istoku i poremetiti snabdijevanje.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) danas je objavila da je cijena barela referentne korpe njene nafte u srijedu iznosila 112,25 USD, što znači da je bila čak 2,97 USD viša nego prethodnog dana trgovanja.

(MINA-BUSINESS)

Portal Analitika