Svijet

Iran: Prva žena portparol od 1979. godine

2908-iran
I
ransko ministarstvo spoljnih poslova dobilo je prvu ženu portparola od Islamske revolucije, 1979. godine, Marzijeh Afham, saopšteno je danas u Teheranu.

Iran: Prva žena portparol od 1979. godine
Portal AnalitikaIzvor

Marzijeh Afham koja radi 30 godina u tom ministarstvu, bila je direktorica odjeljenja za medije i javnu diplomatiju, javljaju iranski mediji.

Povodom rezervisanog stava ultrakonzervativaca zbog tog imenovanja, dosadašnji portparol ministarstva Abas Aragši rekao je agenciji Isna da je "stručnost bila jedini faktor" za izbor Afhamove za portparola.

Jedan od ultrakonzervativaca Morteza Hoseini rekao je da je njegova parlamentarna grupa uputila "upozorenje" ministru spoljnih poslova Mohamadu Džavadu Zarifu zbog izbora žene za portparola.

Ministarstvo će takođe uskoro imenovati prvu ženu ambasadora od Islamske revolucije 1979. godine.

Iranski predsjednik Hasan Rohani koji je 3. avgusta preuzeo tu dužnost, zatražio je od ministarstava da imenuju žene na važna mjesta nakon što je upozorio da "neće tolerisati diskriminaciju" u vladi.

Rohani je tako imenovao Elham Aminzadeh za potpredsjednicu vlade, zaduženu za pravosuđe i odnose sa parlamentom.

Žene u Iranu su u boljem položaju nego u zemljama regiona, mogu da budu poslanice i ministarke, ali ne mogu biti birane za sudije niti mogu da se kandiduju na predsjedničkim izborima, podsjeća Frans pres.

Izvor: b92.net

Portal Analitika