Društvo

PAČARIZ: Voda sa beranskog Vodovoda sve vrijeme bila ispravna

2908berane
F
aruk Pačariz
, direktor beranskog Vodovoda, kazao je za Portal Analitika da mu je drago što je nalaz Instituta za javno zdravlje o ispravnosti vode potvrdio da u hlorisanoj vodi, onoj koji građani Berana koriste za piće, nije evidentirano prisustvo patogenih bakterija, što znači da je mikrobiološki ispravna, odnosno da nije bilo bakterija koje su mogli da izazovu epidemiju.

PAČARIZ: Voda sa beranskog Vodovoda sve vrijeme bila ispravna
Portal AnalitikaIzvor

- Nalazom je i utvrđeno da fizičko hemijske osobine ove hlorisane vode ne odgovaraju ispravnosti, jer je bila znatno veća mutnoća, međutim, jasno je da mutnoća ne može da izazove ovu epidemiju, kazao je Pačariz za Portal Analitika.

Prema njegovim riječima, u Vodovodu redovno kontrolišu sadržaj hlora, pa imajući u vidu da je voda bila sve vrijeme ispravna, nijesu imali, kaže Pačariz, o čemu da obavještavaju javnost.

Pačariz je za Portal Analitika objasnio da je sirova - nehlorisana voda mikrobiološki neispravna, a to je voda koja ide od izvora do postrojenja za hlorisanje i ne koristi se za piće. Tek kada prođe hlorisanje distribuira se građanima.

- Stručnjaci kažu da možda ima na Tibetu takve ispravne vode. U Crnoj Gori skoro sva izvorišta su bakteriološki zagađena. Zato se voda tretira nekim sredstvima, mi to radimo sa hlorom, u drugim zemljama se drugim sredstvima da bi se bakterije uništile, kazao je Pačariz.

Portal Analitika