Zanimljivosti

VIDEO: Upoznajte najpametnijeg psa na svijetu

2908border-koli
Č
ejser, rase border koli, iz Bruklina najpametniji je pas na svijetu. Ova rasa važi za ljubimce sa najviše inteligencije, oni su jednostavno drugačiji. Veoma rijetko laju, ne skaču na strance i ne glupiraju se.

VIDEO: Upoznajte najpametnijeg psa na svijetu
Portal AnalitikaIzvor


Zapravo, uglavnom će samo posmatrati svijet tim nevjerovatno prodornim pogledom od kog vas čak može uhvatiti jeza.



Border koli podstiče iz Britanije, a rasa je poznata po vrijednim psima koji su korišćeni za čuvanje stoke, jer obožavaju da rade. Ukoliko mu duh i tijelo nisu zaokupljeni može da postane prilično destruktivan i, recimo, rasturi vam kuću iz čiste dosade.



Čejser ne samo što razumije naredbe već shvata i strukturu rečenice, baš kao i neke apstraktne pojmove, što je za pse i ostale životinje veoma težak zadatak. Pronalazi i ono što ne vide, a to zahtijeva apstraktno razmišljanje. Tako će Čejser razumjeti kada joj kažete "pronađi nešto" i "traži to i to".



Ali ni to nije sve. On shvata i pojmove poput vruće i hladno. Dok traži predmet koji joj je zadat, reagovaće na komande vruće i tražiti baš na tom mjestu dok će na hladno odustati.



Ova pametnica u svijetu pasa razumije oko 1.200 naših riječi, pa tako shvata konstrukcije jednostavnih rečenica.



Vlasnik Čejser je doktor psihologije Pilej Bianski, koji smatra da ona zaista razmišlja, a ne samo reaguje kao ostali psi.



Ipak, pored vaspitanja i rada sa ovom pametnicom zaslužan je i istorijat rase. Za razliku od ostalih pasa koji su imali jednostavnu ulogu poput donošenja ptice u lovu, border koli je morao da obavlja vrlo kompleksne stvari. Recimo, da drži na okupu krdo ovaca i premiješta ih sa mjesta na mjesto, a to uopšte nije jednostavno.



Evo primjera kako Čejser zapravo razmišlja. Ukoliko joj date 3 predmeta, od kojih su joj dva poznata, a treći joj je sasvim stran, onda joj tražite da donese upravo taj koji prvi put vidi. Zastaće, malo razmisliti, otpisati prva dva i donijeti vam upravo treći.



Inače, Čejser je dokazano prvi pas na svijetu koji razumije kategorije ljudskog govora. Ako joj kažete "donesi loptu", a tu negdje se nalazi sasvim nova lopta koju ona nikada nije vidjela prije toga, shvatiće da se radi o "konceptu" lopte i donijeće vam je.

foto: gancxadebebi.ge

Portal Analitika