Društvo

Golubović: Tražiću odgovornost zbog trovanja, deponija mogući uzrok zaraze

golubovicPredsjednik Opštine Berane Vuka Golubović kazao je nakon objavljivanja rezultata Instituta za javno zdravlje, da će zatražiti odgovornost svih zbog masovnog trovanja u tom gradu.

Golubović: Tražiću odgovornost zbog trovanja, deponija mogući uzrok zaraze
Portal AnalitikaIzvor

- Može se vrlo lako desiti, da uzrok masovnog trovanja građana nije voda već nešto drugo, odnosno da postoji neki drugi uzrok zaraze. Tu, prije svega, mislim na eventualnu pojavu žutice, kolere ili neke druge zarazne bolesti zbog problema sanitarne deponije u Beranama. Zbog toga ću tražiti odgovornost onih koji su doveli do ovakve situacije, kazao je Golubović Portalu Analitika.

On je rekao da misli na građane koji su blokirali deponiju, ali i na one koji su podstrekivali cijeli slučaj.

- To je suština priče. Ovaj grad je već godinu i po – deponija.  Može se lako desiti da je smeće uzrok trovanja. Već sam rekao da su mnogi Beranci dobili stomačne tegobe- koji nijesu pili vodu sa vodovoda, već sa svojih izvora. Ako se desi zaraza ovog grada, to neće abolirati ove koji su bili protiv normalnog funkcionisanja grada. Oni sa protestima samo donose nesreću ovom gradu, zaključio je Golubović.

Prema Izvještaju Instituta, uzorci nehlorisane vode sa izvorišta Banjevac u Beranama su mikrobiološki neispravni zbog pristustva kolifornih bakterija, dok je kod uzroka hlorisane vode konstatovana povećana mutnoća i to deset puta veće nego dozvoljena.

- Takođe, u uzorcima hlorisane vode nije evidentirano prisustvo patogenih bakterija, naveo je Institut za javno zdravlje u svom Izvještaju.

Portal Analitika