Politika

VUJANOVIĆ: Odnosi Crne Gore i Hrvatske najbolji primjer evropskog jugoistoka

okvujanovic
P
redsjednik države Filip Vujanović kazao je da je Crna Gora spremna da ide do kraja kad je riječ o rješavanju problema korupcije u regionu, što je jedan od glavnih preduslova za članstvo u Evropskoj uniji.

VUJANOVIĆ: Odnosi Crne Gore i Hrvatske najbolji primjer evropskog jugoistoka
Portal AnalitikaIzvor

Ocjenjujući odnose Crne Gore i Hrvatske „gotovo najboljim primjerom evropskog jugoistoka“, Vujanović je u intervjuu hrvatskom „Globusu“ rekao kako ulazak Hrvatske u EU za region ima izuzetan značaj.

„To je, prije svega, ohrabrenje državama regiona da intenziviraju svoje evropske integracije. Hrvatska je pokazala da se odgovornim odnosom i punom posvećenošću može dostići veliki evropski cilj. Region je u Hrvatskoj dobio sigurnog partnera evropskih integracija“, rekao je Vujanović.

On je ocijenio da sada države Zapadnog Balkana imaju mogućnost da „koristeći sveukupnu bliskost s Hrvatskom, snažno ističu potrebu evropskih integracija“.

„Konačno, Hrvatska je jasno iskazala spremnost da svoja integracijska iskustva podijeli s državama koje su u procesu pristupanja i time ubrza njihov evropski put. Crna Gora se iskreno raduje članstvu Hrvatske u EU i vjerujemo u hrvatsku pomoć za brže ostvarenje našeg strateškog interesa evropske integracije“, istakao je Vujanović.

Govoreći o tome kako se pominje da bi Crna Gora mogla biti sljedeća članica EU, Vujanović je rekao da je „nezahvalno i nepotrebno davati prognoze“.

„Na nama je da učinimo sve da što prije dostignemo standarde EU. I država i svi subjekti društva moraju biti maksimalno posvećeni tome u međusobnoj koordinaciji i u intenzivnoj komunikaciji s Evropskom komisijom. Kada će se ponovo dogoditi proširenje, ne zavisi od Crne Gore, niti od bilo koje potencijalno nove članice. Ali od Crne Gore zavisi kada će dostići standarde Evropske unije. Zato tom cilju možemo biti potpuno posvećeni“, rekao je Vujanović.

 

 

Portal Analitika