Društvo

RADOVIĆ: Zgrada ne može dobiti upotrebnu dozvolu ako nema sistem ventilacije

radovicok1408
P
rofesor i doskorašnji dekan Arhitektonskog fakulteta u Podgorici dr Goran Radović rekao je, u izjavi za Portal Analitika, da nijedan objekat, bilo stambeni ili javni, ne može da dobije upotrebnu dozvolu ako nema vještački sistem ventilacije.

RADOVIĆ: Zgrada ne može dobiti upotrebnu dozvolu ako nema sistem ventilacije
Portal AnalitikaIzvor

Radović ističe ni glavni projekat ne može da se radi ako u njemu nema uključenog sistema vještačke ventilacije osim u slučaju, kako kaže, da je dokazano da postoji prirodna ventilacija.

- Zgrada sigurno ne može da dobije upotrebnu dozvolu ako nema sistem ventilacije. To je propis koji kod nas moraju da zadovolje svi prostori koji su u suterenu, a ako su nadzemni ne moraju da imaju vještačku venilaciju već prirodnu. Komisija čak ne može da odobri ni glavni projekat za izgradnju objekta koji nema predviđen sistem ventilacije. Nije protivzakonito nemati vještačku ventilaciju, ali  morate da dokažete da ne postoji potreba za njom i da se objekat može prirodno vjetriti – rekao je Radović za Portal Analitika.

Komandir Službe zaštite i spasavanja Radomir Pješčić kazao je da zgrada u Dalmatinskoj ulici u čijoj je podzemnoj garaži, u noći između utorka i srijde, izbio požar nije imala ventilacioni sistem.

Radović ističe da je posebna potreba za vještačkom ventilacijom u prostorima u suterenu i garažama.

- Podzemne garaže moraju da imaju prirodnu ili vještačku ventilaciju s obzirom da su tu prisutini izduvni gasovi iz automobila, mora postojati to takozvano odimljavanje. Ako je vještačko onda su to termotehnički uređaji vodovi i kanali kojima se vrši oddimljavanje da ne bi došlo do zagušenja od izduvnih gasova. U slučaju da ne rade sistemi ventilacije, kada izbije požar takvi prostori moraju da imaju automatski sistem  za gašenje požara. To su najčešće „sprinkler“ instalacije i automatski sistem gašenja požara. Postoje i alarmi za pretjeranu količinu dima koji se automatski pale – rekao je Radović.

On napominje da može biti problematično ako ne postoji takav vid zaštite jer „može doći do nezgoda usljed koncentracije izduvnih gasova ili do požara“.

- Ne znam što se desilo tačno u objektu u Dalmatinskoj ulici i da li postoji sistem vještačke ventilacije. Da li to postoji to će utvrditi stručna komisija – poručio je Radović.

Portal Analitika