Društvo

Leković: Umrežavanjem sa MUP-om uvešće se red i disciplina

2908lekovic
P
redsjednik Komisije za sprječavanje konflikta interesa Slobodan Leković kazao je za Antenu M da će umrežavanjem sa bazom podataka Ministarstva unutrašnjih poslova funkcioneri biti primorani da precizno iznesu sve podatke o svojoj imovini, čime će se, kako je ocijenio, „uvesti red i disciplina“.

Leković: Umrežavanjem sa MUP-om uvešće se red i disciplina
Portal AnalitikaIzvor

Prije desetak dana najavljeno je da je namjera umrežavanja Komisije sa bazom podataka MUP-a uspostavljenje bolje kontrole nad pokretnom imovinom kojom funkcioneri raspolažu.

- Svrha umrežavanja je da se vidi pokretna imovina javnih funkcionera. Oni imaju obavezu da prijave pokretnu imovinu. To se, prije svega, misli na motorna vozila, plovne objekte, vazduhoplove, brodice, jahte, naoružanje, motocikle. Naravno, ono što se registruje.

Leković dodaje da će sa njemačkim ekspertima, preko IPA programa, Komisija kontrolisati novac koji funkcioneri imaju u domaćim i inostranim bankama.

- Na tom dijelu imamo već određena rješenja i iskustva iz regiona. Oslobađanje od bankarske tajne funkcionera, u cjelosti će se zaokružiti sistem umrežavanja sa nekih šest, sedam institucija.

Leković vjeruje da će to doprinijeti jačanju demokratije i vladavine prava u zemlji. Da bi se to obezbijedilo predviđene su i sankcije koje su, prema njemu, rigorozne – moguća su i razrješenja sa funkcije.

- I onda će javni funkcioneri morati da se pozabave malo bolje, do tačnosti da iznesu svoje podatke u ovim izvještajima koje podnose, i kad dođu na funkciju, i kad pođu sa funkcije, pa čak - prema zakonskoj obavezi - i godinu dana po prestanku funkcije. Tako da će se uvesti jedan red i disciplina – zaključuje on.

Portal Analitika