Svijet

Tanzanija: Djeca glavna radna snaga u rudnicima zlata

2908tanzanija
H
iljade djece, od kojih neka imaju samo osam godina, rade u rudnicima zlata u Tanzaniji, gdje im je ugroženo zdravlje i život, objavila je organizacija za ljudska prava Hjuman rajts voč (Human Rights Watch), a prenosi HRT.

Tanzanija: Djeca glavna radna snaga u rudnicima zlata
Portal AnalitikaIzvor

Američka organizacija je ovaj zaključak iznijela u izvještaju na 96 stranica, koji je sastavljen na osnovu obilaska 11 rudnika u toj afričkoj zemlji.

Dječaci „kopaju i buše u dubokim i nestabilnim jamama“, radeći katkad pod zemljom i 24 sata bez prestanka, a djevojčice su „pod pritiskom da se prostituišu“ ili su „žrtve seksualne eksploatacije“, objašnjava HRW.

Takođe se navodi da su u rudnicima djeca izložena višestrukim prijetnjama: ozlijeđivanjem alatom i urušavanjem jama, udisanjem prašine i trovanjem živom, koja se koristi za separaciju zlata.

Tanzanija je četvrti afrički proizvođač zlata, s izvozom od 1,8 milijardi dolara samo u prvom semestru 2013. godine. Zlato, koje se najviše izvozi u Saudijsku Arabiju, Britaniju, Kinu, Južnu Afriku i Švajcarsku, glavni je izvor deviznih priliva te zemlje.

HRW proziva tanzanijsku vladu, pošto je zemlja potpisnica međunarodnih sporazuma u kojima se navodi da je rad djece u rudarstvu jedan od najtežih oblika eksploatacije djece, i traži inspekcije rada u rudnicima.

Program Ujedinjenih nacija za zaštitu životne sredine procijenio je 2012. godine da između 500.000 i 1,5 miliona Tanzanijaca radi u ilegalnim rudnicima zlata.

Portal Analitika