Svijet

UN: Za napad na Siriju potrebno odobrenje Savjeta bezbjednosti

2808unlogook
S
pecijalni predstavnik Ujedinjenih nacija i Arapske lige za Siriju El Ahdar el Ibrahimi izjavio je da je za eventualnu vojnu intervenciju na sirijski režim predsjednika Bašara al Asada potrebna odluka Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UN), javlja agencija Anadolija.

UN: Za napad na Siriju potrebno odobrenje Savjeta bezbjednosti
Portal AnalitikaIzvor

"Jasno je dokazano da je u napadu koji je izvršen u proteklim danima u Siriji, a u kojem je smrtno stradalo na stotine ljudi pa možda i na hiljade, upotrijebljeno hemijsko oružje. To je neprihvatljivo. Međutim, za bilo kakvu vojnu intervenciju potrebna je odluka Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, kako bi napad bio legitiman“, kazao je Ibrahimi.

U vezi sa pripremama za mirovnu konferenciju "Ženeva 2", naveo je da on održava stalne kontakte sa američkim i ruskim čelnicima u vezi sa održavanjem mirovne konferencije, dodavši da još nije određen datum.

Naglasio je da nema informacije o tome da li će Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici izvršiti napad na sirijski režim, ponovivši da se ipak takav napad ne bi smio desiti bez odobrenja i podrške UN-a.

U napadu u glavnom gradu Sirije, Damasku, živote je izgubilo više od hiljadu osoba, među kojima veliki broj žena i djece. Nakon tvrdnji da su snage odane sirijskom predsjedniku Bašaru el Asadu upotrijebile hemijsko oružje, tim Ujedinjenih nacija je započeo ispitivanje na tom području.

S druge strane, Njemačka je pozvala zemlje, prije svega Rusiju, da podrže britansku rezoluciju kojom se od Savjeta bezbjednosti UN-a traži "odobrenje za neophodne mjere za zaštitu civila u Siriji".

"Pozdravljamo inicijativu koja treba da podstakne UN da ponovo razmotri to što je u Siriji korišćeno hemijsko oružje. Pozivamo sve članice, naročito Rusiju, da iskoristi ovu mogućnost i doprinese postizanju zajedničkog stava međunarodne zajednice naspram korišćenja hemijskog oružja za masovno uništenje u Siriji", kazao je njemački šef diplomatije Gido Vestervele.

U rezoluciji čiji će nacrt danas biti predat Ujedinjenim nacijama osuđuju se navodni napadi hemijskim oružjem režima sirijskog predsjednika al Asada.

Portal Analitika