Zanimljivosti

Večernje trčanje efikasnije od jutarnjeg

2808vecernje-trcanje
G
odinama slušamo kako je jutro najbolje vrijeme za trčanje i vježbanje. Ipak, nekoliko savremenih stručnjaka za fitnes ističe da je bolje trčati uveče, jer tada bolje sagorijevamo masti, oslobađamo se stresa i napetosti.

Večernje trčanje efikasnije od jutarnjeg
Portal AnalitikaIzvor


Svi oni koji govore da zbog poslovnih obaveza ne stižu da se u toku dana posvete vježbanju, najzad neće imati opravdanje za neaktivan život.



Upravo poslije dugog napornog dana mogu da započnu sa aktivnostima, znajući pritom da će od toga imati mnogo koristi. Naučnici su dokazali da oni koji trče uveče imaju bolji san, bolje troše energiju i efikasnije pripremaju tijelo za odmor.



Možda će vas na večernje vježbanje podstaći i podatak da oni koji trče uveče, ujutru ne moraju da žure kako bi sve obavili na vrijeme i stigli na posao.



Ipak, najveća prednost večernjeg trčanja je to što tada sagorijevate više kalorija. Poslije sve one hrane koju ste unijeli tokom dana, to je, priznaćete, veliki plus za vašu liniju.



Kada je riječ o sigurnosti, ako na trčanje idete sami, tada bi bilo dobro da to zna još neko osim vas. Odlučite li se pak za noćno trčanje, tada obucite svijetlu odjeću, a ako se ne osjećate sigurno, pronađite partnera za trčanje.



Također treba voditi brigu i o sigurnosti vaših zglobova i mišića. Trčanje može biti odlično, ali ako ste neoprezni, može dovesti i do povreda.

tekst i foto: oslobodjenje.ba

Portal Analitika