Društvo

Fejsbuk: Crna Gora tražila podatke o dva korisnika

okfejs
C
rna Gora je od kompanije Fejsbuk zatražila podatke o dva korisnika, ali nijesu dobili odgovor, objavljeno je na toj društvenoj mreži. Kad je riječ o regionu, Srbija je u prvoj polovini godine zatražila podatke o jednom korisniku, Hrvatska o dva korisnika, ali ni oni nijesu dobili odgovore.

Fejsbuk: Crna Gora tražila podatke o dva korisnika
Portal AnalitikaIzvor

Od zemalja regiona, najviše zahtjeva uputila je Makedonija. Ta bivša jugoslovenska republika je uputila devet zahtjeva koji se tiču 11 korisnika, od čega je Facebook odgovorio na 33 odsto.

Podatke o korisnicima je u ovom periodu od te drustvene mreže tražilo više od 70 država, odnosno Fejsbuk je primio više od 25.000 zahtjeva za podacima, prenio je Poslovni.hr.

Od toga je američka vlada uputila 11.000 do 12.000 zahtjeva za oko 20.000 korisnika, navodi se u izveštaju o transparentnosti i dodaje da je Fejsbuk predao podatke za 79 odsto zahtjeva.

Na drugom mjestu je Indija sa 3.245 zahtjeva koji se tiču 4.144 korisnika, a Fejsbuk je odgovorio na polovinu. Njemačka je na trećem mjestu sa 1.886 zahtjeva za 2.068 korisnika, a Fejsbuk je odgovorio u 37 odsto slučajeva.

Neki su zahtjevi bili povezani sa "kriminalom i nacionalnom sigurnošću", saopštio je Fejsbuk, ne navodeći druge detalje.

"I dalje vršimo pritisak na američku vladu kako bi omogućila još veću transparentnost u vezi sa tim zahtjevima, pa i u vezi sa posebnim brojčanim podacima i vrstom zahtjeva u oblasti nacionalne sigurnosti", navodi se na mreži.

Fejsbuk obećava da će objaviti "nove informacije o SAD-u čim za to dobije zakonsku mogućnost".

Američke tehnološke kompanije pod pritiskom su nakon otkrića o američkom programu praćenja komunikacija PRISM-u pomoću kojega je američka Agencija za nacionalnu sigurnost (NSA) od njih dobila hiljade digitalnih podataka o korisnicima interneta.

Te su se kompanije, kao i Fejsbuk, potrudile da objave detalje o tim zahtjevima američke vlade kako bi umirile svoje korisnike i klijente.

(rtcg.me)

 

 

Portal Analitika