Kultura

​FIAT 2013: Veliki povratak crnogorske alternative i političkog teatra

2808fiat1
F
estival internacionalnog alternativnog teatra – FIAT 2013 vraća se na kulturnu mapu glavnog grada, i biće održan od 1. do 15. na više lokacija u Podgorici.

​FIAT 2013: Veliki povratak crnogorske alternative i političkog teatra
Portal AnalitikaIzvor

Nakon petnaest izdanja priređenih od 1985. godine do danas, kao manifestacije koje prezentuje aktuelne trendova alternativnog teatra u tadašnjoj Jugoslaviji, a kasnije i cijelog svijeta, ponovo pokrenuti FIAT trebalo bi da „opipa puls“ političkog teatra regiona. I upravo će to tema prvog obnovljenog FIAT-a.

2808fiatanaDirektorica festivala, već proslavljena rediteljka Ana Vukotić, kazala je kako je upravo na FIAT-u, još kao srednjoškolka, stasavala kao umjetnik.

- FIAT, bez obzira na diskontinuitet, potvrda su ovdašnjeg duhovnog kapacieta i intrigantnosti onoga što predstavlja. A pokazuje i da u kulturni Crne Gore postoje stvari koje se prenose sa generacije na generaciju – dodala je ona, potcrtavajući da je u organizaciji festivala osnivač FIAT-a (prvobitno FJAT-a), Slobodan Milatović.

Vukotić je istakla da će FIAT prikazati ono što je danas aktuelno, a što je drugost.

- Put traganja ove godine biće program Montenegro Art Guerila, koji je naš segment festivala. FIAT je uvijek afirmisao crnogorske umjetnike, otkrivao nova imena, i tako imao značajno mjesto u ovdašnjoj kulturi. Zato je crnogorskoj umjetnosti posvećeno prvih 12 dana.

Vukotić dalje navodi da će otvranje pripasti nekada poznatom podgoričkom bendu „Gospoda Glembajevi“, u novoj postavi. Uslijediće predstave, izložbe, projekcije video zapisa (poput predstave „Muzej biciklističkog ustanka u Crnoj Gori“ i filma „Sve to“), promocije slikarskih monografija, pisaca, dramaturga i dizajnera, i premijera komada "Poglavlja 23 i 24" koji priprema nevladina organizacija ATAK.

Takmičarski program 13. septembra otvara koprodukcija hrvatskih teatara „Rekvijem za organane – Pokora“, a slijedi „Grad demona“ subotičkih pozorišta. I narednog dana biće izvedene dvije predstave: „Stolice“ ljubljanskog Mini teatra, i „Priča sa istočne strane“ Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice. Pred zatvaranje, 15. septembra, prvo će Mal dramski teatar iz Bitolja izvesti „Dnevnik jednog ludaka“, a takmičarski dio zatvoriće već poznata produkcija CNP-a „Očevi su grad(ili)“. U sklopu segmenta Politički teatar biće priređena i javna tribina simboličnog naziva „Muze u parlamentu“, kao i koncert poznate riječke grupe „Let 3“.

Uz to, kako bi potvrdio svoj značaj, kako za publiku, tako i za izvođače, biće dodijeljene tri nagrade: za najbolju predstavu, režiju – autora i glumačko ostvarenje. O laureatima će odlučivati Sonja Vukićević, beogradska primabalerina, zatim hrvatski kritičar i teatrolog Matko Botić, i crnogorski dramatur Vasko Raičević.

2808fiatsl- FJAT, FIAT, kako god ga zvali, postoji već 25 godina. Kada smo birali Savjet novog festivala, najpoznatija regionalna imena su nam se odmah pridružila. Tu su sada Ljubomir Đurković, Oliver Frljić (Hrvatska), Damir Domitrović (direktor festivala Ex ponto, Ljubljana), Dino Mustafić (umjetnički direktor MESS-a, Sarajevo), Željka Udovičić (Hrvatska), Aleksandar Milosavljević (direktor SNP-a, Novi Sad) Dejan Pojkovski (umjetnički direktor MNT, Bitolja). Pridružila nam se i dramaturg Biljana Srbljanović, a očekujemo još neka poznata imena na listi – kazao je Milatović, inače predsjednik Umjetničkog savjeta.

On dalje kaže da je namjera festivala da bude regionalni događaj, a odziv umjetnika je bolji nego što su mislili.

Organizatori su istakli da je FIAT obnovljen uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i Glavnog grada, uz Crnogorski Telekom kao generalnog sponzora.

- FIAT se na velika vrata vraća i nudi obilje umjetničkih sadržaja. Nadamo se sa će sinergija organizacionog tima rezultirati još boljim festivalima u narednim godinama – izjavila je Marija Živković, predstavnica CT-a.

Festivalski segment Montenegro Art Guerila održavaće se u Kuslevovoj kući, dok će takmičarski program Politički teatar biti priređen u Crnogorskom narodnom pozorištu, Atrijumu MŠ „Vasa Pavić“ i sali DODEST-a podgoričkog KIC-a „Budo Tomović“.

Izvršni producent FIAT-a je podgorička Analytica Consulting, a dizajn vizuelnog identiteta festivala potpisuje Ana Matić.

Foto: Duško Miljanić

Portal Analitika