Svijet

Preminuo čuvar najstarijeg eksperimenta na svijetu

2808naucnik
on Mejnston, profesor koji je nadgledao najduži eksperiment ikada sproveden u laboratoriji – „Pad katrana“, preminuo je nakon 50 godina provedenih na dužnosti.

Preminuo čuvar najstarijeg eksperimenta na svijetu
Portal AnalitikaIzvor

Mejnston je preminuo u svoj osamdeset i trećoj godini nakon moždanog udara. Bivši dekan odjeljenja za fiziku Univerziteta u Kvinslendu bio je zadužen za ovaj eksperiment koji je za cilj imao demonstriranje fluidnosti katrana, prenosi b92.

Eksperimen, koji je započet 1927. godine, dizajniran je tako da pokaže da se katran, iako izgleda čvrsto i može biti razbijen čekićem na sobnoj temperaturi, ponaša kao tečnost koja će vremenom iscurjeti kroz stakleni tunel.

Bilo je potrebno da prođu tri godine kako bi se katran pravilno „smjestio“ nakon čega je stakleni lijevak koji je držao katran isječen kako bi mu dozvolio da iscuri.

Nakon 83 godine od početka eksperimenta, svega 8 kapljica katrana je palo ali niko zapravo nije vidio da se to desilo, stoji u saopštenju univerziteta.

„Katran ima sopstvenu narav i u djeliću sekunde može da kapne, a naredna kapljice se očekuje do kraja 2013. godine“, izjavili su predstavnici univerziteta.

U laboratoriji se sada nalaze tri kamere koje non stop snimaju šta se dešava sa katranom u epruveti.

Portal Analitika