Svijet

„Gardijan”: Kazneni udar na Siriju do kraja nedelje

sirijahemija
S
AD i Velika Britanija privode kraju plan za "kazneni vojni udar" na Siriju do kraja nedelje, piše "Gardijan". Rusija upozorava na "ozbiljne posljedice".

„Gardijan”: Kazneni udar na Siriju do kraja nedelje
Portal AnalitikaIzvor

Kako prenosi BBC, predsjednik SAD Barak Obama i britanski premijer Dejvid Kameron razgovarali su intenzivno telefonom o odgovoru sirijskom režimu zbog navodnih hemijskih napada i više nemaju sumnju da je napada zaista bilo i da iza njih stoji režim Bašara al Asada.

Obama je istakao da je 88 puta razgovarao sa svjetskim liderima o ovoj temi, a najviše sa Kameronom sa kojim se čuo i sinoć, poslije čega se oglasila britanska vlada navodeći da "lideri više nemaju sumnje da je bilo napada". 
Američka vojska je još od juče u punoj pripravnosti i, kako je rekao ministar odbrane Čak Hejgel, potpuno je spremna za napad, samo se čeka Obamino "zeleno svijetlo". 
U međuvremenu, britanski ministar spoljnih poslova Vilijam Hejg je danas izjavio da će britanska nacionalna bezbjednost biti ugrožena ukoliko se ne odgovori na to da je sirijska vlada koristila hemijsko oružje protiv sopstvenog naroda. 
Hejg je kazao i da bi velika opasnost bila da se ništa ne preduzme jer bi "nečinjenje povećalo mogućnost novih napada hemijskim oružjem i povećalo šanse da to oružje može da padne u pogrešne ruke" i potpuno uništi "svjetska pravila o zabrani korišćenja hemijskog oružja". 
Prema dostupni informacijama, SAD i saveznici grupišu avione u britanskoj vojnoj bazi na Kipru, ali napad ne bi započeli bombardovanjem iz vazduha, već lansiranjem raketa sa vojnih brodova.

 

Portal Analitika