Politika

ŠOĆ: Predlaganje Zakona o lustraciji u ovom trenutku nije realno

3107_soc
B
ivši ministar pravde i advokat Dragan Šoć kazao je za Portal Analitika da predlaganje Zakona o lustraciji, koje je najavila potpredsjednica Pozitivne Azra Jasavić, u ovom trenutku nije realno, kao i da bi iz te partije trebali da pojasne kriterijume i uslove lustracije.

ŠOĆ: Predlaganje Zakona o lustraciji u ovom trenutku nije realno
Portal AnalitikaIzvor

- Za ozbiljniju analizu tog prijedloga, Pozitivna treba da objasni koja rješenja predlažu. Takođe, važno je znati koji je opseg lustracije i koji je kriterijum po kojima će se utvrđivati postojanje uslova za lustraciju, izjavio je Šoć za Portal Analitika.

Potpredsjednica Pozitivne Crne Gore Azra Jasavić najavila je da će predložiti Zakon o lustraciji po makedonskom modelu, kojim bi se sadašnjim i bivšim funkcionerima zabranjivalo da budu na izbornim listama ili državnim funkcijama ukoliko su sarađivali sa tajnim službama.

Jasavić je dodala da će pisanje zakona predložiti i opoziciji, a da će se on neće ticati one izvan kruga funkcionera i političara.

Za Portal Analitika Šoć kaže da je jasno da ova priča nije nova, te da se godinama unazad raspravljalo o lustraciji, ali da možda sada ima “manje smisla” – kada smo praktično na pragu Evropske unije.

- Mislim da u ovom trenutku priča o lustraciji nije realna, istakao je Šoć.

On dodaje da bi trebalo sačekati da se vidi koja rješenja Pozitivna predlaže, ali da dokazivanje saradnje sa tajnim službama i otvaranje dosije nije jednostavno, te da zahtijeva ozbiljniji pristup i analizu.

Portal Analitika