Društvo

DN: Red malteških vitezova i u Crnoj Gori

vitez2808
U
Crnoj Gori će krajem septembra biti oformljen Red malteških vitezova, tako da će ova organizacija i formalno ozvaničiti svoje postojanje u našoj državi, potvrđeno je Dnevnim novinama.

DN: Red malteških vitezova i u Crnoj Gori
Portal AnalitikaIzvor

Ova informacija, kako pišu Dnevne novine, nanovo podgrijava pitanje da li se Malteški vitezovi i na ovaj način približavaju svojoj zaštitnici ikoni Filermosi koja se čuva na Cetinju, a koja je, kako tvrde, pripadala njihovom Redu.

Vaso Pejović iz Budve biće jedan od članova Reda malteških vitezova koji će okupiti desetak uglednih članova crnogorskog društva koji će postati Malteški vitezovi.

"Borićemo se za slobodu i prava ljudi, kao što stoji i u Univerzalnoj deklaraciji Ujedinjenih nacija", kaže Pejović za Dnevne novine.

On kaže da je ovaj red samofinansirajuća organizacija i neće biti na teretu države, već je finansiraju sami vitezovi.

"Ova organizacija je pod pokroviteljstvom vladike Crnogorske pravoslavne crkve Mihaila, pa bi bilo logično da se ceremonija osnivanja održi u Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi. Ipak, ono što je problematično je nepostojanje odgovarajućeg objekta", ističe Pejović.

Za njega ni to nije nerješivo.

"Što se mene lično tiče, to ne mora da bude u Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, može da bude i u Srpskoj pravoslavnoj crkvi ili u katoličkoj. Nemamo neku vjersku obavezu da to bude u CPC", kazao je Pejović.

 

foto: novosti.rs

Portal Analitika