Zanimljivosti

Nauka koja se graniči sa fantastikom (FOTO)

creightion2808
N
auka je zaista fascinantna, a zahvaljujući internetu vrlo je lako biti svjedok te činjenice. Pogledajte neke od fantastičnih naučnih eksperimenata i aparata.

Nauka koja se graniči sa fantastikom (FOTO)
Portal AnalitikaIzvor

Mnoge od ovih fotografija izgledaju nestvarno i mnogi se mogu upitati da li je sve to zaista stvarno ili je rezultat fotomontaže? Budite sigurni da su u pitanju stvarni naučni eksperimenti koj se izvode širom svijeta.

daybay2808

Fotomultiplikator cijevi unutar “Daya Bay” neutrino detektora. U pitanju je multinacionalni projekat iz fizike čestica koji proučava neutrine.

kamiokande2808

Super-Kamiokande, veliki detektor kojim upravljaju Japan, Sjedinjene Američke Države, Korea, Kina, Poljska i Španija. Detektor se nalazi 915 metara pod zemljom u rudniku Kamioka u Japanu.

creightion2808

Spoljašnjost i unutrašnjost neutrinske opservatorije. Ona se nalazi na dubini većoj od kilometra u rudniku Creightion u Kanadi.

boreksino2808

Eksperiment Boreskino nalazi se u Nacionalnoj laboratoriji Gran Saso u Italiji i koristi se za mjerenje magnetnog toka neutrina i njihove dan/noć asimetrije.

cockroft2808

“Cockroft Walton” generator u Fermiblabu. Na veliku žalost mnogih, on je povučen iz upotrebe.

x-yraka2808

Z mašina je najveći generator X zraka na svijetu koji je dizajniran da testira materijale u brojnim ekstremnim situacijama. Nalazi se u Albukerkiju u Sandia nacionalnoj laboratoriji. Elektromagnetni pulsevi stvaraju izuzetno osvetljenje kada se prazne.

nisanska-komora2808

Unutrašnjost nišanske komore najvećeg lasera na svijetu koji se nalazi u Lorenc Livermore nacionalnoj laboratoriji.

 

(B92)

Portal Analitika