Svijet

Rojters: Zapadne države najavile opoziciji napad na Asadove snage

slikaoksirija2808
Z
apadne države su, navodno, obavjestile sirijsku opoziciju da bi narednih dana mogao biti izvršen napad na snage predsjednika Sirije Bašara al Asada, javio je Rojters, pozivajući se na izvore koji su prisustvovali sastanku međunarodnih izaslanika i opozicione Sirijske nacionalne koalicije.

Rojters: Zapadne države najavile opoziciji napad na Asadove snage
Portal AnalitikaIzvor

"Opoziciji je jasno rečeno da bi akcija sa ciljem sprječavanja Asadovog režima da ponovo upotrebi hemijsko oružje mogla biti izvedena u narednih nekoliko dana i da oni treba da se pripreme za mirovne razgovore u Ženevi", rekao je britanskoj agenciji jedan od izvora koji su prisustvovali jučerašnjem sastanku u Istanbulu. 
Na sastanku u istanbulskom hotelu učestvovali su visoki predstavnici opozicione Sirijske nacionalne koalicije, uključujući njenog predsjednika Ahmada Džarbu, kao i izaslanici 11 ključnih zemalja "Prijatelja Sirije", među kojima Amerikanac Robert Ford
I britanski dnevnik „Gardijan” izvjestio je da su u britansku vojnu bazu na Kipru, na manje od 100 milja od Sirije, počeli da pristižu ratni avioni i vojni transporteri, što bi mogao da bude znak ubrzanih priprema za vojni udar na sirijski režim.

Televizijska stanica "Raša tudej" prenosi da britanska vojska pojačava svoje prisustvo u Mediteranu i da ta zemlja sada ima četiri ratna broda, nosač helikoptera i dvije fregate u blizini Albanije. 
Rojters navodi da je i američka mornarica od petka pojačala prisustvo u Mediteranu, gdje ima ukupno četiri ratna broda sposobna za lansiranje krstarećih raketa dugog dometa. 
Slično je učinila i Francuska, koja se spominje kao još jedan ključni igrač u mogućoj intervenciji. Njeni borbeni avioni se nalaze u Emiratima za slučaj da zatreba, prenosi RT. 
Britanski premijer Dejvid Kameron izjavio je da je napad hemijskim oružjem u Siriji "apsolutno gnusan" i da zahteva akciju međunarodne zajednice, pri čemu Britanija razmatra "proporcionalni odgovor".

 

 

Portal Analitika