Društvo

CPC: Obilježevanje Velike Gospojine na Ivanovim koritima

2708-cpc
S
vetom liturgijom u Kapeli Svetog Petra Cetinjskog na Cetinju I u Crkvi Svetog preobraženja na Ivanovim Koritima, Crnogorska pravoslavna crkva obilježiće praznik Uspenja Presvete Bogorodice, u narodu poznat kao Velika Gospojina i Gospođindan, navodi se u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.

CPC: Obilježevanje Velike Gospojine na Ivanovim koritima
Portal AnalitikaIzvor

Mitropolit Mihailo služiće na Cetinju u 10 časova, kada će biti održana služba i na Ivanovim Koritima.

Gospođindan je jedan od 12 najvećih hrišćanskih praznika u crkvenoj godini. Praznuje se u spomen na kraj zemaljskog života Djeve Marije i njime se završava dvonedjeljni  Uspenjski post.

- Isto kao što je javio blagu vijest da će Djeva Marija roditi Sina božjeg, arhanđel Gavrilo je Bogorodici saopštio da će usnuti i da će ponovo biti sa svojim Sinom. Po volji božjoj, svi apostoli su se okupili u domu apostola Jovana u Jerusalimu. Presveta bogorodica je mirno, bez muke i bolesti predala svoj duh Gospodu Isusu Hristu koji je u pratnji anđela sišao s neba. Apostoli su je sahranili u Getsimanskom vrtu, u grobu bogorodicinih roditelja Joakima i Ane. Trećeg dana po pogrebu, dok su apostoli bili na večeri, ugledali su vaskrslu Bogorodicu u vazduhu koja im reče: "Radujte se, jer sam s vama u sve dane", stoji u saoštenju.

Portal Analitika