Abiznis

PIPEROVIĆ: Beneficirani radni staž najkasnije za sedam dana

2708piperovic
V
lada će u narednih sedam dana uplatiti 2,2 miliona eura na ime beneficiranog radnog staža za 240 radnika Kombinata aluminijuma (KAP), kako bi mogli da napuste fabriku, saopštio je njihov advokat Zoran Piperović.

PIPEROVIĆ: Beneficirani radni staž najkasnije za sedam dana
Portal AnalitikaIzvor

On je nakon sastanka sa ministrom ekonomije, Vladimirom Kavarićem, kazao da je dobio obećanje da će novac biti uplaćen najkasnije za deset dana, čime je država pokazala volju da riješi problem radnika KAP-a, prenosi MINA.

- Sugerisaću radnicima da ne postavljaju rokove i ne blokiraju ulaz u KAP jer to nije dobro. Država je pokazala dobru volju i to ne bi trebalo da kvarimo, rekao je Piperović novinarima nakon sastanka.

On je na sastanku predlagao i da se novac za isplatu otpremnina radnicima KAP-a obezbijedi iz tekućih rashoda budžeta, ali da je Kavarić saopštio da je neophodno usvojiti rebalans budžeta za ovu godinu.

- Pitao sam ga da li je moguće da se to uradi separatno i da se rebalans odnosi samo na dio koji bi pokrio otpremnine, na šta sam dobio odgovor da je to tehnički moguæe, ali da je pitanje da li bi ga usvojili, naveo je Piperović.

On bi, kako je objasnio, o tome trebalo da razgovara i sa ministrom finansija, Radojem Žugićem, nakon čega bi ponovo bio organizovan sastanak sa Kavarićem.

- Pokušao sam da stupim u kontakt i sa Žugićem, kako bi vidjeli da li je moguć separatni rebalans. Dogovoreno je i da za 15 dana bude novi sastanak kod Kavarića da vidimo da li je novac moguće obezbijediti iz privremenih rashoda budžeta ili rebalansom, saopštio je Piperović.

On je dodao i da se pozivao na zaključke Skupštine od 30. aprila, kojim je predviđena obaveza Vlade da se, iako je u KAP uveden stečaj, otpremnine isplate i zaposlenima u toj kompaniji i u nikšićkim Rudnicima boksita.

- Kavarić je na to kazao da isplata otpremnina nije obavezujuća za Vladu, već da je to dobra volja, kazao je Piperović.

On smatra da ima optimizma i prostora za rješavanje problema zaposlenih u KAP-u, kao i da očekuje da će sve biti uredu.

Skupština je krajem jula usvojila izmjene i dopune Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, kojim se omogućava povoljnije penzionisanje zaposlenih u aluminijumskoj industriji. Na taj način je pravo na penziju steklo oko 400 zaposlenih u KAP-u, od kojih ga je dio već iskoristio, prenosi MINA.

Zahtjev za penziju predalo je 166 radnika KAP-a, dok njih 240, iako ispunjava uslove za prijevremeno penzionisanje, to uslovljava uplatom beneficiranog radnog staža.

Penzionisanje je, usvajanjem izmjena i dopuna Zakona, omogućeno radnicima sa 30 godina staža, od kojih je efektivno 20 godina provedeno na radnim mjestima na koijma se staž računa sa uvećanim trajanjem. Ostvarivanje prava, po ovom osnovu, oročeno je do 30. septembra ove godine.

U KAP-u bi, poslije penzionisanja, trebalo da ostane oko 800 radnika, nakon čega bi se radilo na obezbjeđivanju socijalnog programa za prekobrojne.

Visina otpremnina iznosi od šest do 14 hiljada eura, odnosno 177 eura po godini staža iz stambenog fonda, o čemu je bilo riječi i na sastanku Piperovića i Kavarića.

Piperović je saopštio da je definitivno odlučio da u ime radnika koji su otišli u penziju i koji su mu dali punomoćje tuži državu i KAP zbog dijela novca koji su zaposleni izdvajli u stambeni fond.

- Rekao sam Kavariću da ću tužiti državu i KAP za iznos koji će značiti štetu, a to je novac koji je uplaćivan u stambeni fond. Bio sam u KAP-u i dobio potrebnu dokumentaciju, tako da očekujem pozitivan ishod, poručio je Piperović.

On je dodao i da samo čeka da dobije spisak radnika, kako bi utvrdio ko je od njih aktivan.

- Dakle, podnijeću tužbu u ime onih koji su otišli u penziju i koji su mi dali punomoćje, zaključio je Piperović.

Foto: cdm.me

 

Portal Analitika