Društvo

ADROVIĆ: Do oštećenja na cijevima došlo jer Bemax nije imao katastar instalacija

2708-saobracaj
B
roj pacijenata koji su se obratili Domu zdravlja i Zavodu za hitnu medicinsku pomoć u Beranama  porastao je na 937. Iako se još čeka zvanični nalaz Instituta za javno zdravlje o uzroku trovanja, spekuliše se da je epidemiju izazvala voda. U lokalnom Vodovodu tvrde da je u četvrtak ponovo pukla cijev te pretpostavljaju  da je upravo tog dana došlo do uliva materijala u cjevovod. U Direkciji za saobraćaj su za Radio Antena M potvrdili da je više puta došlo do pucanja cijevi, jer  izvođač radova firma Bemax nije imala katastar podzemnih instalacija.

ADROVIĆ: Do oštećenja na cijevima došlo jer Bemax nije imao katastar instalacija
Portal AnalitikaIzvor

Direktor beranskog Vodovoda Faruk Pačariz za Antenu M objasnio je da je firma "Bemax" koja je izvođač radova na putu Berane-Kolašin više puta oštetila cjevovod. Posljednji put se to desilo u četvrtak.

- Radeći na putu, izvođač je očigledno morao da upotrijebi eksploziv i tako oštetio jednu od cijevi magistralnog cjevovoda u dužini od pet metara. Pretpostavljamo da je tad došlo do uliva materijala oko cijevi u cijev koji je izazvao mutnoću u dijelu vodovodne mreže, smatra Pačariz.

U Direkciji za saobraćaj koja je investitor projekta, a firma Bemax izvođač radova,  ne kriju da je u nekoliko navrata prilikom rekonstrukcije puta došlo do oštečenja na vodovodu.

- Do oštećenja je došlo jer Bemax nije imao katastar podzemnih instalacija odnosno firma nije mogla da dobije taj podatak od beranskog Vodovoda. Firma Bemax je čak o svom trošku snimila položaj vodovoda i napravila stanje,  ali se desilo tokom rekonstrukcije da pukne cijev. Nijesam siguran da je baš 11 puta to bilo, znam za nekoliko slučajeva, kaže za podgorički radio pomoćnik direktora Direkcije za saobraćaj Ervin Adrović.

Faruk Pačariz pojašnjava da je vodovod urađen 1988. te da postoji dokumentaciija o tzv. tehničkom prijemu, koji kako vjeruje ne može biti izvršen a da ne sadrži sve elemente.

- Istina je da je bilo prepiske između Direkcije za saobraćaj i izvođača radova sa lokalnom samoupravom i Vodovodom oko toga ko je nadležan da izmjesti taj vodovod, jer je očigledno bilo da će doći do nekakvih oštećenja prilikom rekonstrukcije tog puta. Nije se ulazilo u krajnju nadležnost i postojao je neki dogovor da to zajedno radi  izvođač radova i vodovodno preduzeće. Izvođač koji bi obezbijedio rezervne djelove ukoliko se desi neka havarija, a Vodovod da da radnike koji bi  završili taj posao.  U svih 11 slučajeva koji su bili do četvrtka je tako rađeno, objasnio je Pačariz.

Adrović pak pojašnjava da problem predstavlja to što su cijevi plitko ukopane,  a u nekim djelovima, prema njegovim informacijama, kako kaže, i vire iz zemlje.

- Što se tiče beranskog Vodovoda mislim da je problem u tome što ni oni nijesu imali pravo stanje svog vodovoda, a po Zakonu o putevima  je definisano da vlasnik podzemnih instalacija pri izgradnji i rekonstrukciji puteva, koje se nalaze u trupu puta ili putnom pojasu, je obavezan o svom trošku da izmjesti i zaštiti te instalacije. U nekoliko navrata smo razgovarali sa predstavncicima opštine o tom problemu. Izmještanje instalacija je dosta skupo i u ovom momentu beranska opština to nije mogla da odradi, zaključuje pomoćnik direktora Direkcije za saobraćaj.

Sagovornici podgoričkog radija Antena M naglasili su da ne žele da presuđuju šta je zaista izazvalo epidemiju sve dok to ne pokaže zvanični nalaz Instituta za javno zdravlje narednih dana .

A Opštinski odbor SNP-a Berane tražiće danas hitno zakazivanje sjednice Skupštine opštine lokalnog parlamenta zbog masovnog trovanja građana u tom gradu. Iz te partije najavljuju da će tražiti ostavke gradonačelnika, direktora nadležnih službi i svih odgovornih koji su, kako tvrde, direktno doprinijeli da dođe do masovnog trovanja građana, kao i da će podnijeti krivične prijave protiv njih.

 

 

Portal Analitika