Društvo

Drugi međunarodni festival lutkarstva: Ulaz besplatan na sve predstave

2708-lutke
N
akon sjajnih rezultata postignutih prošle godine, kada je Festival posjetilo oko 7.000 gledalaca, iako skromniji u svom sadržaju, uskoro startuje i Drugi međunarodni festival lutkarstva Podgorica, navodi se u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.

Drugi međunarodni festival lutkarstva: Ulaz besplatan na sve predstave
Portal AnalitikaIzvor

Drugi međunarodni festival lutkarstva će se održati u periodu od 5. do 8. septembar 2013. godine. I ove godine imaće takmičarski karakter i četiri zemlje učesnice boriće se za sljedeće nagrade: Grand Prix za najbolju predstavu u cjelini, nagrada za najbolju režiju, nagrada za najbolje estetsko-tehnološko rješenje lutaka, nagrada za najbolju scenografiju, nagrada za najbolju originalnu muziku, kao i tri ravnopravne nagrade za glumačko majstorstvo, te nagrada dječijeg žirija za najbolju predstavu

- O nagradama će odlučivati međunarodni žiri u sastavu: Marta Aroksalaši – glumica i direktorica Dečjeg pozorišta Subotica iz Srbije, Hristina Nedeva – scenografkinja iz Sofije u Bugarskoj i Jelena Nenezić Rakočević – glumica iz Crne Gore. Osim stručnog, postoji i Dječji žiri koji dodjeljuje nagradu za najbolju predstavu i sastavljen je od desetak podgoričkih osnovaca, stoji u saopštenju.

Na festivalu će učestvovati četiri predstave, iz četiri zemlje i to: “Crvenkapa” - Lutkarsko pozorište “Šćućkin“ iz Nikšića, “Labudovo jezero” - Dečije pozorište iz Kragujevca, “Snjeguljica” - Mini teatar iz Ljubljane i “Makedonska prikazna” - Teatar za deca i mladinci iz Skoplja.

Kao i prošle godine, sve predstave odigravaju se u KIC-u Budo Tomović u Podgorici u 18 i u 20 sati. Izuzetak je predstava koja će otvoriti festival, koja će igrati samo od 20 sati, a radi se o crnogorskoj predstavi “Crvenkapa”.

Po jedna predstava igraće u Tivtu i Nikšiću, a ulaz na sve predstave, i ove godine je besplatan. Zbog nedostatka sredstava, prateći program Festivala ove godine je izostao. Festival je takmičarskog karaktera, a ocjenjivaće ga međunarodni žiri.

- Drugi međunarodni festival lutkarstva Podgorica, Crna Gora, održava se pod pokroviteljstvom Fondacije Petrović Njegoš, a pomogli su ga brojni prijatelji festivala, među kojima su Ministarstvo prosvjete I sporta, Crnogorski telekom, Voli, Čelebić, Porto Montenegro, Agencija za elektronske medije, Željeznički prevoz, Komisija za hartije od vrijednosti, Pobjeda i ostali prijatelji i volonteri, na čemu smo beskrajno zahvalni!, navodi se u saopštenju organizatora.

Portal Analitika