Svijet

Del Ponte: Hemijsko oružje upotrijebili pobunjenici

2708karla
G
lavna istražiteljka UN za Siriju Karla Del Ponte izjavila da su, prema izjavama sjvedoka, hemijsko oružje najvjerovatnije upotrijebili pobunjenici, a ne Damask.

Del Ponte: Hemijsko oružje upotrijebili pobunjenici
Portal AnalitikaIzvor

Ona je za švajcarsku televiziju kazala da "postoji snažna i konkretna sumnja, ali još bez nespornog dokaza" da su pobunjenici protiv sirijskog predsjednika Bašara al Asada upotrijebili nervni gas, iako su upravo oni optužili režim u Damasku da je upotrijebio hemijsko oružje prilikom prošlonedjeljnog bombardovanja predgrađa Damaska, prenosi Blic.

Karla Del Ponte je takođe naglasila da stručnjaci UN, koji borave u Siriji kako bi utvrdili da li je bilo upotrebe hemijskog oružja, još nijesu pronašli ni jedan dokaz da su snage sirijske vlade upotrijebile takvo oružje, ali je i dodala da je neophodno nastaviti istragu.

U međuvremenu, tim stručnjaka UN za hemijsko oružje odložio je za sjutra današnju inspekciju područja na kome je navodno upotrijebljeno hemijsko oružje, zbog neslaganja među pobunjenicima u vezi bezbjednosnog dogovora, saopštio je danas sirijski ministar spoljnih poslova Valid Mualem.

Stručnjaci UN su juče saopštili da su prikupili "vrijedan" materijal u vezi s navodnim napadom hemijskim oružjem u blizini Damaska, uprkos tome što su se našli pod snajperskom vatrom, prenosi Tanjug.

- Naši istražitelji su bili u susjednim zemljama gdje su razgovarali sa žrtvama i ljekarima u poljskim bolnicama. Prema njihovim iskazima postoji snažna, konkretna sumnja, ali još uvijek bez neporecivog dokaza da je upotrijebljen sarin, što se može zaključiti iz načina prema kojem su žrtve liječene - kazala je Del Ponte za švajcarsku televiziju, a prenio je "Vašington Post".

Portal Analitika