Politika

ABAZOVIĆ: Inicijativa Vlade o NATO-u došla sa zakašnjenjem

dritanok2306
P
oslanik Pozitivne Crne Gore Dritan Abazović rekao je u izjavi za Portal Analitika, da ga raduje izjava savjetnika premijera Nebojše Kaluđerovića da treba otvoriti široki javni dijalog o evroatlantskim integracijama, ali je, kako naglašava, ta inicijativa došla sa zakašnjenjem.

ABAZOVIĆ: Inicijativa Vlade o NATO-u došla sa zakašnjenjem
Portal AnalitikaIzvor

Abazović je podsjetio da nijesmo uspjeli da uraduimo one stvari koje bi nas vodile ka sigurnom dobijanju poziva za članstvo u NATO, ali da je moguće da će pozivnica stići sledeće godine.

- Raduje poruka koja je stigla od gospodina Kaluđerovića ali čudi što se to nije desilo ranije. Znamo da poziv za priključenje NATO-u treba da očekujemo sledeće godine a to je vrlo kratak period, ali ne treba biti na kraj srca već pokušati da se uradi sve što je moguće u ovom kratkom periodu. Mislim da smo u velikom zakašnjenju ali upopšte ne mora  ništa da znači. Odluka o prikuljučenju je politička i ako budemo pokazali da smo spremni da se suočimo i izvedemo neke reforme moguće je da će naša pozivnica stići – rekao je Abazović za Portal Analitika.

Savjetnik premijera Nebojša Kaluđerović kazao je, na otvaranju Šestog regionalnog evroatlantskog kampa (REACT), da će Vlada Crne Gore otvoriti široki javni dijalog o evroatlantskim integracijama koji treba osloboditi emocija i predrasuda karakterističnih za tu temu.

Abazović ističe da ne treba da budemo pesimistični bez obzira što nemamo tako dobru startnu poziciju kao ranije.

- Nijesmo uspjeli da uraduimo one stvari koje bi nas vodile ka sigurnom dobijanju tog poziva. Sada treba dati maksimum i skupiti sve subjekte koji su zainteresovani da pomognu taj projekat. Dijalog svakako koristi i treba da bude otvoren i protivnici NATO - a treba da učestvuju u tom razgovoru da se ukrste argumenti. Nikome nije cilj da se nešto na brzinu podvali i da se donese odluka koja nije u interesu građana Crne Gore – rekao je Abazović.

On ističe da je sada najbitnije sačekati naredni korak Vladinog tima da bi vidjeli na koji način će biti inkorporirani subjekti koji nijesu diraktno u ključeni u Vladu.

- Bez obzira što se dešavalo ovu temu treba da izdignemo na viši nivo jer mislim da nam je to prioritetno spoljnopolitičko pitanje. Vlada što prije teba da pozove sve zainteresovane subjekte a tu ne mislim samo na političke. Tu su predstavnici medija, civilnog sektora, nezavisni intelektualci koji su zainteresovani za ovaj proces.

Ova tema nije dovoljno prisutna u javnosti jer građne muče neke druge teme, tako da je teba nametnuti. Pozivajući protivnike NATO-a time pokazujemo nacionalno jedinstvo vezano za razgovor bez obzira što postoje suprotna mišljenja i da građani imaju priliku da dobiju sve infromacije – rekao je Abazović.

Portal Analitika