Svijet

VIDEO: Tim UN prikupio svjedočenja u istrazi o hemijskom oružju

2608un_sirijaf
T
im UN istražitelja prikupio je danas na terenu uzorke i svjedočenja neophodne za istragu o navodnoj upotrebi hemijskog oružja u sukobima 21. avgusta u predgrađu Damaska, izjavio je generalni sekretar UN Ban Ki-mun.

VIDEO: Tim UN prikupio svjedočenja u istrazi o hemijskom oružju
Portal AnalitikaIzvor


UN su sirijskim vlastima uložile oštar protest povodom današnjeg napada snajperista na konvoj te organizacije na putu ka lokaciji na kojoj je prije pet dana u napadu sirijske vojske poginulo više stotina ljudi.



Tim UN kasnije je, ipak, uspio da posjeti bolnice na jugozapadu Damaska, u kojima je razgovarao s povrijeđenim svjedocima napada od 21. avgusta, i u kojima je prikupio uzorke neophodne za istragu. Istražitelji UN razgovarali su i sa ljekarima koji su pružali pomoć povrijeđenima u tom napadu.



"Potrebno je kratko sačekati prve nalaze istrage zasnovane na tim elementima", rekao je Ban Ki Mun.



Sirijska opozicija optužila je danas vojsku predsjednika Bašara al Asada da je pucala na konvoj inspektora UN za hemijsko oružje kako bi ih zastrašila i spriječila da sprovedu istragu u predgrađu Damaska.



Kako je navela opozicija, utvrđivanje "istine" dokazalo bi da režim "jeste počinio zločine protiv čovječnosti i sirijskog naroda".



Sirijski režim optužio je, međutim, za taj napad pobunjenike.



"Naoružane terorističke grupe napale su danas tim UN dok je ulazio u oblast Moadamijat al Šam", prenijela je državna televizija.



U pucnjavi nije bilo povrijeđenih, ali je vozilo u kojem su bili stručnjaci oštećeno i tim UN vratio se na vladin kontrolni punkt s namjerom da zamijeni vozilo.



Prethodno su agencije javile da su najmanje dva minobacačka projektila pala na elitni dio centralnog Damaska, u blizini hotela "Four seasons" u kom su odsjeli inspektori.



Sirijski državni mediji izvijestili su da su projektile ispalili "teroristi", što je izraz koji koriste za pobunjenike protiv režima sirijskog predsednika Bašara al Asada.



Međunarodna istraga pokrenuta je u trenutku kada zapadne zemlje prete Asadovom režimu mogućnom vojnom intervencijom zbog hemijskih napada, za koje Damask odbacuje odgovornost i okrivljuje pobunjenike.




Cilj misije UN jeste da utvrdi da li su zaista izvedeni napadi otrovnim gasom, ali ne i da istraži ko su počinioci tih napada.

Portal Analitika