Društvo

LGBT Forum Progres: Primjena nacionalne LGBT Strategije mora biti bolja

25cimbaljevic
N
acionalna LGBT strategija koju je Vlada donijela u maju je kvalitetna, ali potrebno je uraditi mnogo toga da bi se ona na adekvatan način sprovodila, ocijenjeno je iz LGBT Foruma Progres.

LGBT Forum Progres: Primjena nacionalne LGBT Strategije mora biti bolja
Portal AnalitikaIzvor

Ta nevladina organizacija (NVO) sprovela je monitoring nacionalne LGBT Strategije.
Programski direktor LGBT Foruma Progres Stevan Milivojević, kazao je da nije zadovoljan primjenom Strategije i da ima mnogo toga "što može i mora da se uradi".
Prema njegovoj ocjeni, potrebno je hitno formiranje tijela koje će u ime Vlade pratiti implementaciju Strategije.
On je rekao da je neophodno blagovremeno planiranje resursa za postizanje ciljeva i zadataka planiranih Strategijom u 2014. godini i nastaviti snažnije promocije Strategije kod svih struktura društva.
Milivojević je rekao da je Forum Progres formirao tim koji je pratio sprovođenje Strategije i tražio od Vladinih resora i uprava informacije o aktivnsotima koje su sprovodili na poboljšanju položaja LGBT populacije.
On je kazao da su od Ministarva za ljudska i manjinska prava dobili informaciju da je u toku izmjena i dopuna normativnog okvira koji će, kako je naveo Milivojević, značajno poboljšati zakonsku zaštitu LGBT osoba.
To Ministarstvo će, kako je dodao, nastaviti da promoviše antidiskriminatorno ponašanje i praksu kroz kontinuirano sprovođenje seminara, treninga i radionica za državne službenike, predstavnike organa, lokanih vlasti.
Milivojević je dodao da je Ministarstvo imenovalo osobu koja će se baviti pitanjima LGBT osoba.
„Iz Ministarstva pravde nam je odgovoreno da je u njihovoj nadležnosti realizacija mjere koja se odnosi na utvrđivanje predloga zakona o izmjenama Krivičnog zakonika koji će kao otežavajuću okolnost za odmjeravanje kazne cijeniti ukoliko je krivično djelo učinjeno iz mržnje“, rekao je on.
Prema riječima Milivojevića, iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI), odgovorili su da su „informisali diplomatska i konzularna predstavništva o primjeni Strategije“.
To Minsitarstvo, dodao je on, planira i da ostvari kontakte sa međunarodnim LGBT pokretima.
Milivojević je naveo da je Ministarstvo kulture u maju započelo izradu audio-vizuelnog spota u cilju promocije nediskriminatornog odnosa u medijima u kontekstu izvještavanja o LGBT zajednici.

 

 

(MINA)

Portal Analitika