Svijet

Kulturno blago Egipta u opasnosti

2608kairomuzejok
U
Egiptu se, pod plaštom socijalnih nemira, pljačkaju muzeji i arheološka nalazišta. Međunarodni savjet muzeja (ICOM) upozorava da je kulturno nasljeđe Egipta u opasnosti, javlja Dojče vele.

Kulturno blago Egipta u opasnosti
Portal AnalitikaIzvor

-Na dnevnom redu su pljačke i ilegalna iskopavanja, u pokušaju da se arheološki nalazi nelegalno prebace u inostranstvo i prodaju- kazao je egiptolog Regine Šulc, član Izvršnog tijela ICOM –a za novinsku agenciju DPA, uz ocjenu da je situacija izuzetno teška.

“S jedne strane, zemlja je finansijski na granici svojih mogućnosti i plaćanje čuvara je postalo teško. Kad ljudi nijesu plaćeni, ne dolaze na posao. S druge strane, učestala su ilegalna iskopavanja, a jedan od razloga je kriminalna trgovina umetničkim predmetima. Međutim, treba uzeti u obzir i to da dosta porodica više nema nikakva primanja. Mnogi Egipćani, koji su radili u zemljama arapskog ustanka, vratili su se kući i sada nemaju posao. Ima veoma mnogo nepovoljnih faktora i zbog toga smo veoma zabrinuti- ističe Šulc.

Velika šteta nastala je pre nekoliko dana, provalom u muzej u Malaviju.

"Napadnuta je policijska stanica, a zatim su upali i u susjedni muzej. To je veoma velika tragedija. Cijeli muzej je uništen, ostalo je još samo malo predmeta, a osim toga neki eksponati su spaljeni“, pojasnio je Šulc.

Crvena lista kulturnog nasljeđa u Egiptu, sačinjena još prije godinu i po dana, pokušaj je Međunarodnog savjeta muzeja da spriječi prodaju pojedinih eksponata egipatske umetnosti i kulture.

"Lista će biti dostavljena carinskim organima i aukcijskim kućama, muzejima, svim ljudima koji su na neki način u dodiru sa takvim objektima. I za opljačkani muzej u Malaviju postoji dobra lista, koja je spremna za objavljivanje. Trudimo se da je preko interneta dostavimo svim egiptolozima. Na taj način se ukradeni objekti mogu identifikovati”, naveo je Šulc.

Međutim,  za sve stvari koje su ilegalno iskopane, nema fotografija niti dimenzija.

-Zato je upućen apel carinicima da pitaju tačno odakle dolazi neki predmet. Ako ima nekih nejasnoća, onda treba poći od toga da je svježe iskopan u Egiptu- zaključio je Šulc.

Većina arheoloških iskopavanja međunarodnih egiptologa su obustavljena, zbog aktuelne napete situacije i opasnosti od nasilja.

 

foto: AP

Portal Analitika