Društvo

UCG: Budi i ti drug stranim studentima koji su na razmjeni u Crnoj Gori

2608-studenti
K
ancelarija za međunarodnu saradnju Univerziteta Crne Gore (UCG) uz podršku Univerzitetskog centra za razvoj karijere, raspisuje konkurs za  članove tzv. „Buddy network“ - mreže studenata - volontera koji bi bili podrška  stranim studentima koji su izabrali našu zemlju za svoj program razmjene.

UCG: Budi i ti drug stranim studentima koji su na razmjeni u Crnoj Gori
Portal AnalitikaIzvor

Zadatak „badija“ (buddy, engleski naziv za druga ili prijatelja) je da „po potrebi, bude na raspolaganju stranom  studentu prije njegovog dolaska u Crnu Goru, da ga upozna sa univerzitetom, gradom, bude mu moralna podrška u novoj sredini“.

Ideja i potreba za „buddy“-jem javila se, prema riječima Jovane Živković iz Univerzitetskog centra za razvoj karijere, na osnovu prošlogodišnjeg iskustva.

- Prošle godine imali smo Fejsbuk stranicu gdje smo imali studente iz Crne Gore i strane studente, koji su na taj način komunicirali i neobavezno se družili. Ovo druženje im je omogućilo da se što bolje i prije uklope u našu sredinu. Ove godine smo odlučili da to stavimo na veći nivo, te im omogućimo da imaju nekog stalnog ko je tu za njih i na koga mogu da računaju, objašnjava sagovornica Portala Analitika.

Kako kaže Živković od volontera koji se prijave na konkurs i koji dobiju priliku da budu dio „Buddy network“ očekuje se prije svega da strane studente „upoznaju sa UCG, sa gradom, da ih informišu o Crnoj Gori, da ih upoznaju sa društvenim normama ukoliko se one razlikuju, kao i da budu uslovno rečeno „kulturna pomoć“.

Takođe, volonteri treba da svom inostranom prijatelju pomognu pri organizaciji smještaja, dobijanja boravišne dozvole i ostalog.

- Biti „buddy“ je  izuzetna prilika za druženje i sticanje novog iskustva, ali i učestvovanja u različitim aktivnostima koje Kancelarija za međunarodnu saradnju i Univerzitetski centar za razvoj karijere organizuju za ove studente. Budimo dobri domaćini i pružimo podršku stranim studentima kako bi se što  bolje snašli u novoj sredini, upoznali našu zemlju, i osjetili studentski život u Crnoj Gori! Pridruži se i TI!, poručuju organizatori.

Ukoliko želite da se prijavite na konkurs potrebno je da: imate status studenta osnovnih, master ili doktorskih studija na nekom od fakulteta Univerziteta Crne Gore, dobro poznajete engleski jezik, poznajete rad  na računaru i redovno koristite elektronsku poštu, ste komunikativni, kao i da ste spremni da odvojite vrijeme (makar jednom nedjeljno) i posvetite se stranom  studentu.

Prijavnu dokumentaciju (CV i motivaciono pismo na engleskom jeziku)  možete poslati na: karijernicentar@ac.me, najkasnije do srijede, 28. avgusta. Za sve dodatne informacije možete kontaktirati Univerzitetski centar za razvoj karijere na mejl karijernicentar@ac.me ili na broj 020/414-247.

Foto: uio.no

K. ĆETKOVIĆ

Portal Analitika